29/1/14

Pita sa narandžom i prelivom


Mmmm…. kako lijepo miriše !
pita sa narandzombn89 

Prije nekoliko dana prateći Sulejmana veličanstvenog , kuhar harema je pripremio revani da počasti age. Revani ili ravani u Grčkoj nije samo poznat  nego i omiljeni kolač. Slabo da čuješ nekoga da ga ne voli. U prošlosti je bilo uobičajno da se pravi u velikoj tepsiji i da se časti za rođendan ili imendan, navika koja još uvijek postoji u nekim porodicama. U skromnoj versiji se servira bez ičega ali u bogatoj verziji ga prati jedna kugla sladoleda i to obično od vanilije.
Bila sam sigurna da je ravani turskog porijekla. Danas sam na google istražila porijekla riječi i našla sam nešto što je mene lično zaista iznenadilo. Riječ ima slovensko porijeklo (????) i znači koračanje konja. kako smo stigli od koračanja konja do kolača to je stvarno pitanje na koje treba odgovoriti ali google nažalost mi nije pomogao!
Današnji kolač je u stvari jedna vrsta ravania ali sa bogatom aromom narandže. Ja sam ga nazvala pita sa narandžom jer mislim da vi bolje razumijete ovaj naziv. Lično ja obožavam ovakve kolače iz dva razloga. Prave se brzo i od namirnica koje svi imamo kod kuće. Malo margarina , par šolja brašna , nekoliko jaja , šećer i lijep miris kolača se širi po cijeloj kući.

sastojci
125 gr margarina
2 jaja
3/4 šolje šećera
2 šolje brašna
kora od jedne narandže
sok od jedne narandže
mlijeka toliko da sa sokom imamo pola šolje
1 prašak za pecivo

Preliv
pola šolje vode
pola šolje šećera
sok od jedne narandže
kora od jedne narandže

 pita sa narandzomm0987
Mutimo margarin sa šećerom nekoliko minuta.
 pita sa narandzom6543
Dodajemo jaje jedno po jedno i nastavljamo miksati.
pita sa narandzom12
Brašno sipamo posljednje u smjesu u njega smo prethodno pomiješili prašak za pecivo.
pita sa narandzomb788
Smjesu sipamo u kalup i pečemo na temperturi od 180 na prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta. Kada je kolač gotov ostavimo ga da se ohladi.
pita sa narandzombgft
Pripremamo sirup. U jednu malu šerpu dodajemo sve sastojke za sirup i od kada počne da ključa voda brojimo 6 minuta. Vruć sirup sipamo na hladan kolač. Ostavimo kolač da se ohladi i stavimo ga u frižider. Serviramo uz sladoled ili bez ičega.
pita sa narandzom2
mala tajna 1: kolač je zbog preliva mokar ali ne pliva u sirupu.
mala tajna 2: umjesto narandže možete koristiti mandarine. u tom slučaju imat ćete jednu aromatizovanu pitu sa mandarinama.
i još nešto : recept za običan ravani možete naći ovde
recept za ravani sa kokosom možete naći ovde


                         PRIJATNO !!!!!!!!!!