16/9/15

Pečene jabuke sa pudingom od vanilije i dobre novosti !


INTERESANTO!
DSCN0494
Moji dragi čitaoci , γεια σας! !
Baš dugo vremena je prošlo od poslednje objave ali vjerujte mi da to nije bilo bez razloga. U stvari postojali su mnogi razlozi koji opravdavaju moje odsustvo.
Na početku računar mi je bio potpuno upropašten i izgubila sam ne samo živce nego i sve podatke što sam imala. Krenula sam sa novim i praznim računarom , koji sam dosta puta htjela baciti sa tarase , i ako je muž  potrošio mnogo vremena da me ubijedi da je nov, lijep , moderan i tako dalje. Tek sam se uspjela nekako sporazumjeti sa njim i popraviti odnose među nama shatajući još jedan put da ja volim tehnologiju ali ona ne voli mene !
Osim računara , nisam imala ni vremena. Skoro cijelo  ovo ljeto, više od dva meseca   smo proveli  u Grčkoj. Posjetili smo mnogo mjesta u Solunu i na Halkidikiju, upoznali smo dosta zanimljivih i nasmijenih ljudi , vidjeli smo moju porodicu i stare prijatelje  i vratili smo se puni slika i lijepih uspomena. Ono što je najbitnije došli smo spremni i odmorni da prihvatimo novu veliku promjenu u našim životima a to je naš novi član porodice.
 
DSCN0507
Dakle , prije 3 nedelje stigao je naš sin, Dimitris! Njegov dolazak obradovao je puno puno  mamu , tatu i malog Nikolu.
Moram priznati da sve blog i Vi ste  ovo vrijeme mi nedostajali i od sada pa na dalje pokušaću da se bavim malo više , ukoliko naravno Nikola i Dimitris dozvole. Tek  su spremni novi recepti koji čekaju strpljivo svoj red da se objave!
Pričajući o receptima za prvi recept posle duge pauze nisam spremila ništa komplikovano ili kalorično. Špaiz mi je pun jabuka , koje nema šanse da pojedemo i bojim se da će se pokvariti. Potražila sam na netu recepte i ideje i naletila sam na pečene jabuke. Na blogu već imam takav recept , međutim htjela sam nešto kremastije , neka krema ili nešto slično. Dakle , našla sam jedan recept , jer se pravi puding od vanilije odvojeno i kad se serviraju jabuke se dodaju u sredini. Mene lično ne oduševlja takva ideja. Ja bih htjela krema i jabuke da se spoje. Dakle , uradila sam neophodne promjene ,dodajući kremu u tepsiju.
 
 
Sastojci
7-8 jabuka
3 s.k meda
3 s.k oraha
malo ruma ili likera
1 s.k cimeta
malo karfičića
 
1 puding od vanilije
pola litra mlijeka
 
Za serviranje
cimet, orasi
DSCN0468
Ogulimo jabuke i pažljivo izvadimo sredinu.
DSCN0470
Pripremamo  fil miješajući sve ostale sastojke. Kašikom napunimo sredinu jabuka.
DSCN0472
Rasporedimo jabuke u tepsiji.
DSCN0473
Posipamo malo cimeta odozgo. Dodajemo  pola šolje vode i pečemo u rerni na  180 C oko 40 minuta.
DSCN0477
Dok se jabuke peku pripremamo kremu po upustvima u kesi. Kada su jabuke gotove izvadimo tepsiju i sipamo kremu. Poravnamo  kremu da pokrije sve jabuke. Ugasimo rernu i vraćamo tepsiju. Ovako ostavimo jabuke dok se ne ohlade.
DSCN0495
Gotovo !!!
 
 
mala tajna 1 : ja sam koristila tepsiju 18 cm. Vi možete koristiti veću ali u tom slučaju treba te prilagoditi količinu sastojaka.
mala tajna 2 : stvarno fino se uklapa sladak ukus kreme sa kiselkastim ukusom jabuka.
mala tajna 3 : serviramo sa cimetom i orasima.
inspiracija : ovde

                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!