27/2/14

Voćna čokoladna torta sa višnjama

 
PRAVO ČOKOLADNO IŠKUŠENJE !
CAM01231
Prošle godine sam dobila 2  vrećice višnjama , prava ,neprskana. Pravila sam 2 puta liker , kolače  ali opet ih  je bilo puno tako da sam ih zamrznula  da  imam u toku godine. Dakle , svaki put kada hoću napraviti nešto voćno , višnje mi daju riješenje. Ovaj put sam napravila voćnu tortu. Ako volite kombinaciju čokolada – višnja, oduševit ćete se.
 
Za koru
1 šolja brašna
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
1/3 šolje ulja
1 jaje
4 velike kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
½ kašike sode
Malo soli

Preliv
1 šolja vode
pola šolje šećera
malo ruma

Fil sa višnjama
pola kilograma višanja
1 velika kašika ruma
4 velike kašike šećera
2 velike kašike gustina pomiješane sa malo vode

fil sa kremom
125 gr čokolade
5 velikih  kašika  kakaoa
400 ml mlijeka
2 velike kašike gustina
pola šolje šećera
ekstrakt od badema (po želji)

 Φωτογραφία0539
Pripremamo koru. Umutimo mokre  sastojke  sa šećerom i jajem  nekoliko minuta pa onda dodajemo brašno pomiješano sa praškom za pecivo , sodom i kakao. Izmiksamo sve sastojke dobro (oko 10 ak minuta). Veliku tepsiju  oblažemo papirom za pečenje i pečemo koru oko 35 minuta na prethodno zagrejanoj rerni. Kada je gotova (test sa časkaličom pomaže) izvadimo je iz rerne i ostavimo da se ohladi.
 Φωτογραφία0543
Pripremamo preliv. Sastojke preliva zagrijemo u jednoj džezvi oko 6 minuta od momenta kada počne da ključa voda.
 Φωτογραφία0547
Hladnu koru isječemo  na dva komada pa vruć preliv sipamo kašikom na hladnu koru. Ja sam stavila oko 10 kašika na svaki komad, jer mi se sviđa da je kora dosta mokra.
 Φωτογραφία0542
Ostavimo koru sa strane a pripremamo fil sa višnjama. U jednu malu šerpu stavljamo višnje da se kuhaju 3,4  minuta  sa rumom i šećerom (ako imaju košpice sada možete da ih izvadite lako). Dodajemo gustin , promiješamo i skidamo sa vatre.
Φωτογραφία0546
U drugu šerpu stavljamo da se kuha mlijeko sa šećerom i kakaom na laganoj vatri. Kada prokljuća mlijeko dodajemo gustin pomiješan ili sa malo vode ili sa malo mlijeka. Kada krema dobije odgovarajuću gustinu dodajemo komade čokolade i ekstrakt od badema. Promiješamo i skidamo sa vatre.
 Φωτογραφία0548
Filujemo  koru. Na prvu koru rasporedimo višnje.
Φωτογραφία0550
Odozgo prelivamo sa  pola čokoladne kreme. Poravnamo . Ponovimo postupak sa drugom korom .  Tortu stavljamo u frižider da se hladi nekoliko sati.
CAM01247
Sječemo  i uživamo u ovom čokoladnom iškušenju !

mala tajna 1 : nećete koristiti cijeli preliv jer je previše. Navikla sam se kad pravim preliv da pravim veću kolicinu  nego što mi je potrebna. mislim da ako prepolovite količinu , nećete  pogriješiti.
mala tajna 2 : ako budete koristili kompot stavite da se kuha sa malo vode od kompota. Prilagodite količinu gustina.
mala tajna 3 : torta je ukusnija sutradan.


                       GOOD LUCK!!!!!