21/12/14

Halva farsalon


Velika Ljubav !!!!
WP_20141218_14_58_49_Pro
Zborovi još uvijek postoje u svim gradovima u Grčkoj. U nekim gradovima više puta godišnje , ali nažalost na Ipeiros u zapadnoj Grčkoj  samo jedan put godišnje! Pretpostavljam da  je ovaj nedostatak zborova uzrok da su veoma poznati i popularni  u ovim krajevima. Naravno,  i vrijeme pomaže , od Oktobra do početka Novebra , u jesen  kad nije ni hladno , ni toplo i još nisu počele one naporne kišne i mokri dani. Na zborovima možeš da nađeš sve , od jeftine narokvice do skupih tepiha , robe , obuće i svega što poželiš.
Obavezno možeš da nađeš halvu farsalon. Farsala je grad u thesaliji koja je čak do danas poznata po halvi. To što je karakteristično je da halva nije  obična kao što svi pravimo kod kuće pržeći gustin nego ima elastičan ,fin , karakterističan, različit ukus. Dakle ,šetajući  na zborovima obavezno se kupuje i halva.
Nikada , niko od nas , ni moja mama , nijedna komšinica , apslolutno niko , nikada nije je pravio. Recept je bio nešto sasvim tajno, od onih koji prave stari majstori koje neću otkriti, tako da svi mi  jedva smo čekali  naše zborove da možemo  kupiti ovaj simpatični slatkiš,  i to naravno samo jedanput godišnje.
Tako je bilo do prošle godine , kada sam apsolutno slučajno naletjela na ovaj recept i  htjela sam ekseprimentisati , napravila sam ga i tolalno iznenadno sam imala pravu halvu fasalon na mom tanjiru da mu zatvara oko lukavo. OOOOPS , šta je to ! Istovremeno svi bloggeri u Grčkoj naišli su na isti recept ali i svi naši poznati chefovi , pa od jednom kad je bio vaskršnji post internet i televizor je mirisao samo na halvu.
Jeste , ovaj simpatičan slatkiš je potpuno jednostavan i posan . Pravi se samo sa nišesta , voda i šećer .. i to je to. Ovi veliki majstori na kraju nisu bili toliko veliki.
Ako hoćemo da otkrijemo istoriju halve , moramo reći da nam je došao iz Turske. Turci su nas naučili njenim tajnama i kako se pravi. I mi smo je zavoleli i još uvijek je pravimo i ja sam sigurna da još dugo će služiti generacije i generacije…


Sastojci

8 supenih kašika šećera
1 šolja ulja (malo manje od jedne šolje)
2 šolje nišeste (jedno pakovanje od 200gr)
3 šolje šećera
4 šolje vode
100 gr badema
WP_20141210_12_07_12_Pro
U jednu šerpu stavljamo 8 kašika šećera da ga karamelizujemo.
WP_20141210_12_04_39_Pro
Istovremeno u jednu posudu pomiješamo sve ostale sastojke. Bilo bi bolje da nišestu prosijemo , tako da smo sigurni da se neće zbruvniti.
WP_20141210_12_08_13_Pro
Kada je karamela gotova sipamo smjesu u karamelu i promiješamo.
WP_20141210_12_12_35_Pro
Posle nekoliko minuta smjesa počinje da se gusne (pogledajte sliku) Ne sekirajte se , tako treba da bude. Skidamo sa vatre i sipamo  je u jednu malu tepsiju (20-23 cm). Obično odozgo se stavljaju pečeni bademi (vidite mala tajna 3 dole).
WP_20141210_12_16_47_Pro
Pečemo na 180 C oko 10 ak minuta još i to je to. 
WP_20141218_14_55_29_Pro
WP_20141218_14_58_46_Pro
mala tajna 1 : bitno je koliko  ćete karamelizovati šećer. Čim dobije lijepu boju treba dodati smjesu. Ako budete nastavili još malo , šećer će dobiti tamnu boju. To nema uticaj na ukus , nego samo na izgled.
mala tajna 2 : ako vam je mrsko da prosijete nišestu , nema veze. Ako budete primjetili grudvice izvadite ih.
mala tajna 3 : kako pečemo bademe? totalno jednostavno : kuhamo ih oko 7 minuta pa onda vrlo lako ogulimo koru. Prebacimo u tepsiju (bez ičega) i pečemo na 180 stepeni oko 5-6 minuta dok fino ne porume.
mala tajna 4 : meni se sviđa kad je topla. takođe ne treba frižider.
mala tajna 5 : obično u tavernama časte posle ručak halvu i pretpostavljam da neki od vas ste je već probali. Ovaj recept nije ta halva kojom ste se častili u tavernama.
mala tajna 6 : recept sam našla ovde

                                    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!