19/10/13

Zapečeni patlidžan sa sirom i šunkom


dare , dare patlidžane gospodare !!!

PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM1 
Kada govorimo o patlidžanima na um mi padaju strogo dva jela: jedan je ‘’paputsakia ‘’ (tačan prevod na srpskom je cipele (!!!!),) gdje se patlidžani bez unutrašnjeg dijela napune sa sosom od paradajza i crveni luk.Drugi tanjir je poznat svima, musaka , ali ako domaćica nema vremena da prži patlidžane dan ranije , musaka je potopljena u maslinovom ulju!
Moje iskustvo sa paputsakia je baš ružno odnosno  često u studenskom domu mi jadni studenti smo  morali  na silu da ih jedemo!Čini mi se da je šef restorana   imao opsesiju  ovim tanjirom, koji inače nije toliko neukusan ali u tom slučaju on je pretjerivao sa crvenim lukom !!!
Isti šef je musaku  napravio malo bolje ali opet osjećaj  ulja na usnama nije ostavio prostora za bolje komentare !!
Zaključak je da nisam baš ljubitelj patlidžana ali pokušavam da jedem i ono što ne volim!!! Naš današnji recept je zaista dobar i može da služi i kao dodatni tanjir za nedeljni sto , ako hoćete da dobijate  pohvale!

Sastojci
4 velika  patlidžana
3-4 paprike (žute i crvene)
2 velika paradajza
1 čašalj bijelog luka
10 kriški sira gaude
10 kriški šunke
ulje
so,biber , paprika
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM657
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM8900
U jednu veliku tepsiju stavljamo papir za pečenje , rasporedimo isječene i oprane  patlidžane i paprike.  Posolimo ih ,pouljimo i pečemo na temperaturi od 200 C oko 40 minuta.
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM43526
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM'009
Čim su patlidžani  gotovi u jednu manju tepsiju rasporedimo  jedan red . Odozgo rasporedimo polovinu paprika,  5 kriška šunke i pet kriška sira.
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM9009
Još jedan red  patlidžana.
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM'000
Stavljamo ostatak paprika , šunke i ostatak sira. Tepsiju ostavimo sa strane.
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM6455
Pripremamo sos od paradajza. U jednoj maloj šerpi dinstamo na ulju bijeli luk a onda dodajemo izblendan paradajz. Začinimo i kuhamo oko 10at minuta.
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM6477373
Sa sosom prekrivamo naše jelo. Tepsija se vraća u rernu i trebate peći još  15 minuta .
PATLIDŽANI SA SIROM I SUNKOM6277748
Nisam stigla da slikam :(((((( !!!
mala tajna 1 : umjesto pečenja možete slobodno izabrati prženje. U tom slučaju bilo bi bolje da pržite patlidžane  dan ranije i da ih stavite da ispuste  ulje na kuhiniski papir. Takođe možete pržiti i paprike. Ja inače izbjegavam prženje …
mala tajna 2 : ako ih budete  pekli , velika kuhinjiska tepsija  ipadne… mala za tu  količinu patliđžana. Ne brinete se za to. Samo treba da ih zgurate  dobro
mala tajna 3 : ako vam je(kao i meni) dosadio svakodnevni izbor  jela , ovo jelo je pravi spas !
mala tajna 4 : kao što ste primjetili na slikama nisam koristila kriške sira i šunke…jer smo na dijeti  pa štedimo  kalorije !!!!

                                               ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!