28/3/13

seljački omlet sa krompirima , sirom , i šunkom


za doručak , za ručak , u ponedeljak , u utorak …
Για πρωίνό , για μεσημεριανό για τη Δευτέρα , για την Τρίτη. ..

seljačka omlet sa krompirima5 
Je ste li ikada čuli o jednom jelu koje se zove ‘’frittata’’. Ja sam čula za njega prije nekoliko meseci i mogu Vam reći da sam odmah pokazala interesovanje za njega i tražila sam recept na internetu.  Fritτata je jelo na bazi jaja i krompira koje se obogaćuje sa svim mogućin sastojcima. To je naravno velika prednost . Međutim postoji jedna velika mana , barem u receptima koje sam  pronašla . Krompiri prvo se prže  i  to mi  se ne sviđa iz dvoga razloga . Pod broj jedan izbjegavan pržanje , pod broj dva sviđaju mi se recepti koji se brzo prave i ne isprljaju puno suđa.  Tako za vas danas predlažem jednu vrstu frittate na moj način koji smo već pravili 3 puta i ne vjerujem da ćemo u budućnosti jesti omlet drugaćije. Ovaj seljački omlet nas je osvojio.

Sastojci
2 velika krompira
5 jaja
2 velike kašike mlijeka za svako jaje – ukupno 10
1 paprika
150 gr šunke
150 gr sira fete
so – biber – paprika
ulje
seljačka omlet sa krompirima
U jednu malu tepsiju rasporedimo krompire koje smo iscjekli tanko i okruglo. Začinimo ih po želji , nauljimo i pečemo ih na temperaturi od 220 .
seljačka omlet sa krompirima1
Dok se krompiri  peku , pripremamo jaja. Umutimo dobro jaja sa mlijekom pa onda dodajemo sve ostale sastojake . Omlet je  jelo u kojem ostaje veliki prostor za našu maštu. Vi sami  odaberite koje sastojke dodajete u njega, i uživajte kako želite , sa šunkom ili bez , sa gaudom , sa glivama ….Ovde ja pokažujem način kako  ga ja pravim.
seljačka omlet sa krompirima2
Kada su krompiri  zapečeni ,sipamo  u tepsiju jaja . Pečemo još dok se ne ispeku jaja. i to je to . toliko jednostavno …

seljačka omlet sa krompirima9
mala tajna 1: ja sam bila oduševljena sa ovim jelom i mislim da je daleko bolji od jednostavnog omleta koji pravimo na tavi.
mala tajna 2 : nemojte se bojati mlijeka . Daje jajama laganiji ukus.
mala tajna 3 : ja sam imenovala ovaj tanjir ΄΄seljački omlet΄΄ . Možda je i frittata . Ma.. sta ima veze kako se zove , bitno je da nam se sviđa!!!!