SVI KAŽU DA JE ZDRAVO ….
Kad bi vidio neki starac današnji recept za keksiće sa zobenim pahulicama sigurno bi se prekrstio tri puta i rekao ΄΄ovi mladi nisu normalni ΄΄, jer zob se koristila puno u toku crnih godina drugog svetskog rata ,kada je narod čekao stripljivo u redu satima za jednu krišku hljeba od zobi i malo pasulja.Dakle zob podsjeća na gladne dane. Poslije rata se koristila samo kao hrana za životinje a ne za ljude.
U našoj ishrani zob se vratila ovaj put uvozena iz inostranstva i kao što prolazi vrijeme sve više se koristi. Naravno u tome igraju ogromnu ulogu reklame koje nas bombarduju sa informacijama koliko zdravo je da je trošimo jer šta ima i šta nema : vitamine,proteina , mineralne materije i antioksidante, bogat je izvor željeza.
Ali nisu samo pahuljice uvežene iz inostranstva nego i ovaj recept keksića. Digestive keksići nam dolaze iz Enlgeske i moramo priznati da su ukusni i zdravi , jer se prave i sa zobenim i integralnim brašnom. Dosta preduzeća širom sveta prave po svojim receptom takve keksiće i reklamiraju da su najzdraviji , međutim ako uzmete malo pažljivije da pročitate pakovanje , vidit ćete da integralno brašno se koristi u manjim količinama od bijelog i naravno imaju dosta šećera puno emulgatora i nemojte da se prevarite ali istina je da nije toliko zdravo!
Dakle , bilo bi bolje da ih napravite sami , jer stvarno recept nije ništa posebno. Ja sam ih napravila za moga sina i na kraju sin nije stigao da ih proba. Stvarno , su dobri! Ovde se vama daje varijanta za djecu , međutim možete smanjiti šećer potpuno čak i da ga ne stavite uopšte. Umijesto maslaca , možete staviti par kašika maslinovog ulja., e onda možete jesti prave zdrave keksiće!
Sastojci
100 gr zobenih pahuljica
100 gr integralnog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 gr smeđeg šećera)
100 g omekšalog maslaca
1 - 2 kašika mlijeka
|
Zobene pahuljice sitno sameljemo na blenderu.
Potom u odgovarajućoj posudi pomiješamo brašno , pahuljice , prašak za pecivo, šećer i maslac.
Pomiješamo smjesu i dodajemo jednu ili dvije kašike mlijeka , zavisi , tako da je tekstura tijesta mokra , mekana i lagano lijepljiva.
Umotamo tijesto u prozirnu foliju i stavimo ga u frižider 10- 15 minuta da se stegne.
Na radni sto obložimo papir za pečenje a razvijemo tijesto 1 cm debljine. Postoji mogućnost da će se malo lijepiti prilikom valjanja ali sve to je normalno. Izrežite oblike kakve želite (ja sam koristila jednu čašu) slažimo ih u pleh koji smo prethodno odložili papirom za pečenje.
Pečemo keksiće na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C od 15-20 minuta dok fino ne porumene.
Završili smo !
mala tajna 1 : sa 50gr šećera keksići su poprilično nedovoljno slatki. ja obično stavljam malo više , oko 60 gr .
mala tajna 2 : nemojte zaboraviti tijesto u frižideru više od 15 minuta , jer se stegne i nećete ga moći izrezati.
malta tajna 3: generalno kad pečemo keksiće trebamo paziti vrijeme pečenja. Za prvu dozu bilo je potrebno 20 minuta a za drugu dozu samo 15 minuta jer rerna je bila dosta zagrejana. Dakle glavno pravilo je kada fino porume da ih izvadite iz rerne , jer ne valjaju ako su prepečeni.
mala tajna 4 : vrijeme spremanja i pečenja je malo više od pola sata. Zašto da ih kupujemo ? I jedna prednost još : dugo mogu stajati ako su dobro zatvoreni u kutiju , čak do sedam dana. Ja nisam mogla da odolim i zaledila sam ih.Kada sam ih odledila opet su bili ukusni i svježi i naravno daleko bolji od onih na ladice supermarketa .Jesam li vas ubjedila?
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
Obozavam keksice sa zobenim pahuljicama, naorocito kad u njima ima i komadica cokolade... tvoji su isto fini i sad bih najradije smazala 2-3 komada.:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήDodi da te počastim!:))
ΑπάντησηΔιαγραφήDobar dan, moram priznati da su mi nedostajali tvoji recepti. Upravo si otkrila jednostavnu tajnu onoga sto ponekad vrlo skupo placamo u radnjama. Ja bih umesto secera stavila med, a moze da se doda i suvo grozdje cimet ili izrendana kora limuna! Hvala za ovu inspiraciju, verujem da cu isprobati nekom prilikom ove digestive keksice.
ΑπάντησηΔιαγραφήEvo me, Olja! Kona;no sam tu! pojavio se problem i sa bloggerom! Jedva sam uspjela da to riješim. jedno je sigurno. septembar nije mesec za tehnologiju !
ΑπάντησηΔιαγραφή