12/7/14

Sarmice sa lišćem vinove loze na lakši način


lijeni recept , da se ne mučite !!!
CAM01994

Ako postoji i jedna mezza koju ne samo da volim nego obožavam to su male sarmice sa lišćem vinove loze . Oni koji su ih probali ili ih prave sami razumiju o čemu govorim , oni koji je nikada nisu probali ne mogu shatiti kako ove male sarmice sa diskretim kiselim ukusom imaju toliko jedinstven ukus.
U mojoj porodici jedina osoba koja pravi te sarmice je moja baka sa majčine strane. Kad sam bila mala leti  kad smo provodili odmor kod nje ,uvijek nam ih je pravila.  Iako nikada nisam bila zainteresovana za kulinarske aktivnosti , uvijek sam tiho  pratila nju  i njene prste  koji  oblikuju brzo sarmice i njen način kako ih rasporeduje u  šerpi  ostavili su nezaboravan pečat na moj mozak.  Ovaj posao je  naporan (uvijek je spremala jednu veliku šerpu ) ali ona nikada nije htjela da joj pomaže iko od nas. Kao da je smatrala ovu pripremu  kao nešto sveto.
U Atini nije lako da nađeš neprskano lišće i dosta puta sam kupila gotove konzerve u kojama sarmice imaju samo ime a ne i ukus.  Ovde ispred kuće imamo grožđe tako da je šteta da ne iskoristim priliku. Dosta puta sam ih napravila ali oblikovanje stvarno me ubija. Ipak nije lako da oblikuješ kamoli da imaš i malenoga da te gura i da sve pobaca.
Danas ćemo praviti sarmice ali bez muke ili rižu sa ukusom samica , jedna ideja koju sam otkrila ovde i još uvijek ne razumijem kako mi nije palo na pamet da to uradim sama. Uradila sam male promjene jer sam htjela držati bakin recept a izvolite … poližite  šerpu i Vi kao što radim ja i mali Nikola!


Sastojci
20-25 listova vinove loze
1 šolja riže
1 crveni luk
2-3komada mladog luka
1 češalj bijelog luka
malo peršuna
1 mkrva
sok od dva limuna
kora od jednog limuna
malo ulja
so,biber , paprika
Φωτογραφία0986
Listove dobro operemo i isječemo ih u male komade.
Φωτογραφία0993
U jednoj šerpi dinstamo na ulju isječen luk, bijeli luk , mladi luk  i izrendanu mkrvu nekoliko minuta dok ne omekšaju. Potom  dodajemo   peršun i listove   pa dinstamo sve zajedno još malo.
Φωτογραφία0999
Dodajemo i rižu , promiješamo , začinimo i napunimo vodom da prekrije rižu i kuhamo dok se ne upije voda i dok riža ne bude gotova , oko 20 minuta. Ako se u toku kuhanja voda ispari , dodajte još malo. Malo prije kraja stavit ćemo sok od limuna i koru od limuna.
CAM01992
To je to !!!

mala tajna 1 : bitno je  nabrati  mekane , mlade  listove , one koji imaju svijetlu boju.
mala tajna 2 : koristim rižu dugo zrnu 
mala tajna 3 : nemojte štediti papriku , dat će lijep ukus.
mala tajna 4: nemojte štediti ni limuna. stvarno mu stoji lijepo.
mala tajna 5 : svi koji su probali nisu uspjeli pogoditi šta je ovo zeleno u riži.
mala tajna 6: a jedna šala – prije nekoliko godina odlučila sam da pratim na faksu postdiplomski. Na jednom predavanju profesor je rekao : ajmo sada da podijelimo lišće i ja sam shatila lisice (stranci posebno na početku ne čuju trvda slova ) i mislila da je lud . Lud je bio , ali ne toliko ….:))

                                   Prijatno !!!!