8/2/13

Pasticcio


Porodično omiljeno jelo
Ένα ειναι & πολυαγαπημένο!
pasticcio16
pasticcio123
Jedno bitno jelo koje svaka domaćica često servira svojoj porodici je pasticcio. Vjerovatno vi koji idete na ljetovanje u Grčku ste čuli za njega ili možda čak ga i probali. Po mom ukusu ovo jelo je SUPER a može biti ili jedno jednostavno svakodnevno jelo ili nešto posebno za naše goste.
Bez obzira koliko mi se sviđa pasticcio nikada ga ne pravim. Pod jedan pasticcio se pravi u velikim količinama i to nije  za male porodice kao što je moja.  Pod dva domaćica mora da pere suđe 2 sata poslije pravljenja i to me ubija.
Za vas danas imam majčin pasticcio koji nam je pravila. Tada sam pojela dosta tako da mi neće nedostajati  za oko 5-6 meseci dok ne budem  ponovo išla kod nje.

Sastojci
1 paket makarona broj 2 (posebne za pasticcio)
600 gr mljevenog mesa (najbolje je da je pola prasetina i pola teletina)
1 crveni luk
1 paradajz ili 2-3 velike kašike soka od paradajza
200 gr sira fete
2-3 jaja
1/2 litra mlijeka
bešamel i sve što treba po uputstvima
malo peršuna
ulje
2 velike kašike margarina
so, biber, muškantni orah
pasticcio1
Makarone skuhamo al dente. Pasticcio se pravi samo sa makaronama broj 2 – one krupne i ne sa bilo kojom tjesteninom. U Banjaluci nema takvih ali prepostavljam da u Beogradu u našim supermarketima ih možete naći.
pasticcio2
istovremeno pripremamo mljeveno meso. na tiganj stavljamo mljeveno meso pa ga dinstamo dok ne promijeni boju (ne znam kako se zove tačno na vašem jesiku, opisala sam i nadam se da ste shvatili ). kada je mljeveno meso gotovo dodajemo malo ulja, peršun i crveni luk. posolimo , pobiberimo i stavljamo muškantni orah.
pasticcio3
Dodajemo paradajz ili sok od paradajza i pržimo. Kada je meso gotovo , ostavimo ga sa strane da se malo ohladi.
pasticcio5
Nastavljamo sa jajima. Razbijemo ih  i umutimo.
pasticcio
Kada su makarone gotove sipamo vodu i dodajemo margarin.
pasticcio9
U jednu posudu sipamo bešamel i pravimo ga po upustvu sa ambalaže. Možete i sami praviti bešamel ali ne vjerujem da će biti ukusniji. inače pasticcio je teško jelo tako da trebate poslije 2 sata da perete suđe , ako budete pravili i bešamel trebat će vam 3 sata. Naravno ako se ne slažete sa mnom , ne treba da slušate moj savjet a ako se slažete trebate paziti koliko futrola ima bešamel koji ste kupili. moja majka kupuje jedan koji ima 3 i koristi samo 2 za jednu veliku tepsiju. Tri su previše.
pasticcio7
U makarone dodajemo sir fetu koju rukom smrvimo i dobro promiješamo.
pasticcio8
Sipamo jaja sa mlijekom.
pasticcio10
U jednu veliku tepsiju rasporedimo pola makarona.
pasticcio12
Po makaronama rasporedimo mljeveno meso.
pasticcio13
Na meso resporedimo ostatak makarona.
pasticcio14
Sipamo bešamel i razmažemo ga po čitavoj površini. Pečemo na temperaturi od 220 C.treba oko 1 sat i 20 minuta.
pasticcio17
pasticcio19
mala tajna 1 : pasticcio je ukusnij slijedeći dan. 
mala tajna 2 : umijesto sira fete nemojte koristiti neku drugu vrstu sira.
mala tajna 3 :današnji post je baš dug ali to ne znači da je pasticcio teško jelo. probajte da ga napravite i sigurna sam da ćete uspjeti.
mala tajna 4: zahvaljujem se Aliki iz Maminih jela , jer ona mi je prevela kako se zove μοσχοκάρυδο (muškantni orah) na srpskom.