10/11/13

Pasulj sa kiselim kupusom


Zimsko jelo !!!! 
grah sa kiselim kupusom098

Ovih dana htjela sam praviti pasulj ali ne kao što  obično pravimo ovo tradicionalno jelo , niti sa špinatom niti sa rižom. Kupus mi se ukiselio i palo mi je na pamet da iskombinujem pasulj sa kiselim kupus. Google i ovaj put je dokazao da je veliki prijatelj i otkrio mi je da na severu Grčke , posebno u Traki se ovo jelo često služi. Naravno u mojim krajevima ovo jelo ne postoji jednostavno iz klimatoloških rasloga. Temperatura je visoka čak i u Januaru.
Takođe sam se raspitala kod mojih prijateljica ovde i sve su mi rekle da se ono pravi na selama ili barem one grah ne prave na ovakav način.
Ja sam napravila ovo jelo . Inače se ne pravi teško. Pravi se kao obično ali u pasulj stavljamo i kiseli kupus . Meni se svidjelo. Nešto drugačije je ali takođe ukusno !

Sastojci
500 gr graha
1 kiseli kupus srednje veličine
1 crni luk
1 češalj ijelog luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
2 velike kašike soka od paradajza
ulje
3-4 lovorova lista
so, biber , paprika , malo ljute paprike po želji
pasulj1
Grah stavimo u vodu da nabubri oko 10 sati.
grah sa kiselim kupusom546
Sledeći dan iscjedimo vodu , grah stavljamo u šerpu , napunimo vodom i kuhamo. Od kada počne voda da ključa kuhamo oko 10 at minuta a potom iscjedimo vodu.U međuvremenu kiseli kupus stavljamo u vodu da ispusti so.
grah sa kiselim kupusom43554
U istoj šerpi dinstamo na ulju nekoliko minuta luk, bijeli luk  i paprike . Onda dodajemo grah i isječen kupus u komade srednje veličine.
v98007
Dodajemo sve ostale sastojke , napunimo šerpu vodom da pokrije pasulj i kuhamo dok se jelo ne skuha , pazeći da ne ostane puno tečnosti kada je jelo gotovo. Ako se u toku kuhanja voda ispari , dodajte još malo , ali nemojte dodati pola sata prije nego što je jelo gotovo.
grah sa kiselim kupusom76
mala tajna 1: neki od nas ostavljaju malo više tečnosti ali po mom ukusu pasulj nije čorba , tako da ne treba da ostane puno.
mala tajna 2 : možete se igrati sa količinama kupusa i pasulja. Ako vam se sviđa da ima više kupusa možete ga staviti i manje pasulja ili obrnuto kao ja.
mala tajna 3 : neki stavljaju grah da nabubri nekoliko sati. Ja to uradim naveče a ujutro ga kuham.