27/9/13

TORTA ‘’NE TREBA DA MI KUPUJEŠ POKLON’’


čokoladna torta1
Prije par dana moj muž je imao rođendan i ja sam mu obećala napraviti tortu.Tortu sam napravila pažljivo , bila sam zaista ponosna na njen izgled i još ponosnija na njen  ukus kada sam čula njegov komentar ‘’ma to je mala torta ‘’’
Kod nas naziv  ‘’torta’’ dobije svaki kolač koji ima koru , kremu ,  i ukras (u modi je fontan- i šlag radi svoj posao ) ali ona ne treba da izgleda kao kula. Takve torte prave i u poslastičarnicama i prodaju ih u različite svrhe (rođendan , imenske slave i sl.). Za svadbe se prave ogromne , dosta puta se prave od stiropola a gosti uživaju u drugim kolačima. Dakle veličina ne čini tortu. Takođe se ne stavlja toliko puno šlaga u torte, tako da ne morate kopati po kolaču da nađete malo kreme ili kore.
Jednu takvu skromnu torta sam napravila i ja i evo recept!

Sastojci

za koru
 4 bjelanca
1 1/2 šolje brašna
3 velike kašike margarina
1 vanillin šećer
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
200 gr jogurta
malo cimeta
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli

za kremu
500 ml mlijeka
6 velikih kašika šećera
4 velike kašike brašna
4 žumanca
125 gr margarina
jedna čokolada za kuhanje
sok od jedne narandže
kora od jedne narandže
1 šolja oraha krupno isječenih

glazura
200 gr čokolade
100 ml vrhnja

Φωτογραφία0092
Mutimo bjelance sa šećerom nekoliko minuta .
Φωτογραφία0096
Onda dodajemo sve ostale sastojke osim brašna i praška za pecivo . Njih dodajemo poslednje. Nastavljamo miksati dok ne umutimo sve sastojke.
Φωτογραφία0098
Smjesu sipamo u kalup i pečemo na temperaturi od 180 C oko 40 minuta.
Φωτογραφία0099
Dok se peče kora pripremamo kremu.Od mlijeka odvojimo oko 100 ml i dodamo u njega brašno.
Φωτογραφία0101
Ostatak mlijekα zagrijemo sa ostalim sastojcima u jednoj šerpi. Kada počinje da se gusne  skidamo sa vatre i dodajemo žumance i margarin. Miješamo brzo i dobro tako da krema dobije odgovarajuću gustoću.
Φωτογραφία0106
Κada je kora pečena izvadimo je iz rerne  i ostavimo malo sa strane da se ohladi. Čim se ohladi rukom izmrvimo koru i rasporedimo je u kalup.
Φωτογραφία0107Č
Na koru sipamo kremu pa ostavimo sa strane .
Φωτογραφία0113
Pripremamo čokoladnu glazuru. U jednu malu šerpu na laganoj vatri zagrijemo vrhnje. Kada počne da ključa stavljamo i čokoladu koju smo isjekli u komade tako da se brže rastopi. Promiješamo.
čokoladna torta34
Na kremu prelijevamo glazuru i ukrašavamo po želji.
čokoladna torta54675
čokoladna torta64875
mala tajna 1 : torta ima zaista bogat ukus. Kombinacija narandže – čokolade je po mom mišljenju fenomenalna.
mala tajna 2: kora sa bjelancima je baš dijetalna .
mala tajna 3 : kao što kažu “svaki narod ima svoje običaje” … kao i svoje torte!

                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!