27/6/13

Lignje sa rižom u šerpi



IZ SRCA MORA….
lignje sa rizom6
Prije nekoliko dana na internetu sam pročitala da u Danskoj već 10 godina u školama imaju zajedničke razrede gdje roditelji sa njihovom djecom prate časove , i ostala sam bez riječi. Istraživanje je pokazala da ako su roditelji prisutni ,  pod broj jedan  razumiju i sami da njihovo dijete ima probleme sa učenjem i pod broj dva dijete pokušava više tako da  su njegovi roditelji zadovoljniji sa njim!! U našim državama to se nikada neće desiti. Još me muči pitanje kako oni mogu , a mi ne možemo , kako oni unijek donese ispravne odluke a mi uvijek netačne. Mislim da neću moći odgovoriti…
Dakle , bez odgovora ajmo da kuhamo nešto jer kako narod kaže gladan medo… ne pleše, pa ću tražit odgovor poslije jela !!!

Sastojci
2 kilograma zamrznutih lignji
200 gr riže
1 crveni luk
2-3 češlja bjelog luka
1 paprika
malo ulja
2 velike kašike soka od paradajza
1 čaša bijelog vina
so, biber , paprika

lignje sa rizom1
Oprane lignje ostavimo na vatri bez ičega nekoliko minuta da puste svoju pijenu.
lignje sa rizom2
Potom dodajemo isječen luk sa uljem i dinstamo sve zajedno par minuta dok lignje ne dobiju miris ulja i luka.
lignje sa rizom3
Sipamo bijelo vino, kuhamo još malo dok se ne ispari i zalijevamo 1 litrom vode .Poklopimo i kuhamo na laganoj vatri oko 15 minuta. Prije nego što je jelo gotovo  dodajemo pirinač. (ako treba još malo vode , dodajte ). Posle 40 minuta  i kada se voda ispari možemo uživati u lignjama. Toliko brzo i jednostavno
lignje sa rizom4

mala tajna 1 : lignje zahvaljuvući svom obliku mogu da se pune. Za to treba malo vremena ali rezultat vrijedi. Ova verzija ovde je i jednostavnija.

                                                           PRIJATNO!!!