5/9/13

Fanuropita


Pita svetog Fanurija!!!!!

POSNI KOLAČ SA GROŽĐEM!
DSC027967654
Evo jedan divan, posan  kolač iz naše pravoslavne religijske tradicije!
Tradicija je htjela  da davno u prošlosti  na ostrvu živi jedan dobar mladić po imenu Fanurios. Njegova majka je bila zaista zla tako da nju niko nije želio. Kada je ona umrla niko nije tražio od boga da joj oprosti. fanurios je tada  , svima  činio usluge i umjesto novca tražio od njih samo da mole boga da oprosti grijehe njegovoj majci. Međutim bog je uzeo fanuria rano . Dakle kada je on umro žene sa ostrva su pravile ovaj posan i lak kolač u njegovu čast.
Fanurios je svetac koji pokazuje . ‘’fanerono’’ na grčkom znači pokazujem . Dakle ako izgubite nešto i hoćete da  nađete pravite ovu pitu , idete u crkvu da je osvjesta, podijelite je u komade i dajte 9 komada drugima a ostatak pojedite vi.Ako tražite nešto,(ljubav, uspjeh na ispitu) samo molite Fanurija, pravite ovaj kolač i on će vam donijeti ono što vi tražite. Pita se strago pravi  od sedam ili od 9 sastojaka i naravno da je posna. Ona je jedan od najboljih posnih kolača u našoj kuhinji.
Fanuropita se pravi obavezno 27 augusta , kada se Fanurios slavi!Međutim svako domaćistvo pravi je kad poželi !

Sastojci
500 gr brašna (možda i malo manje)
1 šolja gaziranog soka od narandže
pola šolje ulja
300 gr šećera
3 male kašike cimeta ,malo klinčića
malo konjaka
100 gr suvog grožđa
pola kašičice sode
1 prašak za pecivo

fanuropita2
Mokre sastojke sa šećerom dobro umutimo mikserom.
fanuropita890
Onda dodajemo brašno, prašak za pecivo i ostale sastojke. Promješamo još malo mikserom pa onda sa drvenom kašikom tako da sve sastojke sjedinimo u lijepo tjesto.
fanuropita56
Sipamo smjesu u kalup i pečemo na temperaturi od 180 C stepeni oko 45 minuta.
DSC027966543


mala tajna 1 : bilo bi bolje  da rastvorimo sodu u soku od narandže.
mala tajna 2 : suvo grožđe stavimo u vodu oko 15 minuta pa onda umutimo u malo brašna. Ovim načinom izbjegavamo da padne na dno kolača.
mala tajna 3 : za nas  kolač ima poseban smisao i kad ga pravimo podijelimo ga. Međutim,  odličan je kolač za našu djecu (i za odrasle) tako da nije loša ideja da ga obuhvatimo u mjesečnom porodičnom  jelovniku
mala tajna 4 : možete umutiti smjesu bez miksera ali u tom slučaju treba da se mučite malo više da se stopi šećer
mala tajna 5 : cimet daje kolaču osim ukusa i boju. Ja obožavam cimet i naravno stavljam više od 3 kašike!
mala tajna 4 : i Bog sa nama …..

                              SRETNO!!!!!!