11/9/13

Pile u crvenom sosu od paradajza sa vinom i povrćem.


PILE MOJE!!!
pile u crveni sos od paradajza7890
Ako imate problem sa kilažom  i idete kod nutricioniste po savjete  , daću vama spisak  jela koja možete jesti kao i jela koja morate izbjegavati kao đavo krst. Meso od piletine pripada  prvoj grupi , možete ga jesti ali naravno skromno , pečeno na malo ulja itd.
Današnje jelo ne podsjeće uošte  na laganu  dijetalnu  piletinu.
Rječ je o  poznatom grčkom  jelu  , čak i u tavernama možete da ga naručite. U prošlosti pravilo  se strogo od domaće piletine , tada je svaka domaćica držala kokoške u svojoj bašti. Danas naravno nemaju svi takvu priliku posebno u gradovima. Međutim prateći tradiciju , dosta građjana kada posjete selo se brine da se snabdiju  sa domaćim pilićima, ali i oni koji to ne mogu u supermarketima sada mogu da nađu kokoške koje slobodno  zoblju ili eko -  pile (nova moda !!!!) .Ono je malo skuplje ali liči na domaće(barem tako kažu)

Sastojci
jedno cijelo veliko pile
tjestenina po ukusu

za sos
1 crveni luk
2 paprike
2 šargarepe
1 tikvica
2 paradajza
1 velika kašika soka od paradajza
1 češalj bijelog luka
1 čaša bijelog vina
ulje
so, biber , oregano


pile u crveni sos od paradajza45678
Isječemo pile u komade , operemo ga i osušimo. Ja skidam kožicu , međutim obično se ne skida jer  jelu daje masnoću.
pile u crveni sos od paradajza3
Pripremamo povrće. Sječemo ga u komade .U jednu veliku šerpu stavljamo ulje da se zagrije pa onda sve zajedno dinstamo .
pile u crveni sos od paradajza345789
Dodajemo meso , sok od paradajza , začinimo i sipamo vino. Ostavimo nekoliko minuta da se kuha.
pile u crveni sos od paradajza345678909
Napunimo vodom . Ja sam koristila ekspres lonac pa sam stavila oko 700 ml vode. Poslije pola sata jelo je bilo gotovo

pile u crveni sos od paradajza567 

mala tajna 1 : ako budete koristili ekspres lonac za pola sata imat ćete mirisno svježo i ukusno jelo servirano na tanjiru. Potrebno je u toku kuhanja , barem jedan put da otvorite lonac i da vidite tečnost. Poslije pola sata otvorila sam lonac ali ostavila sam još malo da se kuha da se ukuha tečnost. Ako budete koristili jednostavnu šerpu treba da se strpite , jer kuhanje će trajat najverovatnije više od 1,5 sat (zavisi od starosti mesa). U toku kuhanja pazite tečnost i ako je potrebno dodajte vrelu vodu. Nikako ne trebate  staviti vodu pola sata prije nego što je jelo gotovo, jer na kraju ćete dobiti čorbu.
mala tajna 2 : dodavanje tikvice je u stvari moja inovacija. Tradicionalni recept  je ne obuhvata.
mala tajna 3 : tTradicionalni recept hoće pijetla a ne neku običnu kokošku! Domaćice su ga pazile kao oči u glavi i kada je dolazilo vrijeme da ga kolju njegova orijentacija u šerpi je bila poznata. Kako kažu kod nas njegovo meso je taman za ovo jelo !
mala tajna 4 : serviramo uz tjesteninu

                                                                   PRIJATNO!!!!