6/12/14

Posni čokoladni kolač sa karamelizovanim bananama


Stvarno je posan ?????????
WP_20141203_11_27_41_Pro 
Jesam li ikada pisala o  chef on air chef on air ? Mislim da nisam. E .. .vrijeme je da popričamo malo o jednoj kulinarskoj emisiji koja već broji 4 godine i nastavlja se bez prekida.
Ne znam za vas , ali ja obožavam da gledam kulinarske emisije.  Kad govorim obožavam ne pretjerujem. Međutim  moram priznati da do 2010 godine naš televizor nije imao ništa posebno da nam pokaže osim slatkih baka koje sa sporim pokretama i velikim osmjehom (osmjeh je neophodan fetih ) kuhaju otkrijući iskustvo decenija koje nose na ramenima pripremajući pasulj , kremenadle i kreme .
Posle baka , red su preuzeli chefovi koji koriste noževe kao samuraji pa sjeku povrće za minut , umotaju odlične pitice , dekorišu tanjir kao da je slika Pikasa  i ja gledajući sav ovaj  cirkus ….umirem od dosade ,jer  stvarno ne mogu da se uklopin niti sa bakama niti sa chefovima.
Sve tako do 2010 godine kada se pojavila jedna nova emisija. Voditeljka je  novinarka i sama voli da kuha. Svaki dan ugosti nekag od chefove , nekada vlasnike restorana , poslastičarke, foodblogere čak i jednostavne ljude koji vole da kuhaju. I to je razlika sa ovom emisijom , jer u centru pažnje je sada isti recept dok je ranije bio on – lik koji kuha.
Voditeljka  emisije  Eleni , po meni je stvarno izuzetno dobar profesionalac koji voli ono što radi i to prolazi ekrane . Zanimljiva , obrazovna , nasmijana , iskrena , otvorena, nije slučajno da i ako neiskusna na televiziji i uprkos njenom izgledu još uvijek postoji.
Mislim da uopšte ne treba da pišem da ih često pratim i dosta puta sam ukrala i njihove recepte. Od njih dolazi i ovaj recept danas, jedan ukusan čokoladni kolač sa bananama koji je nestao čim sam ga napravila.

Sastojci
Fil
4 banane
4 supene kašike šećera
4 supene kašike margarina

za koru
1 šolja šećera
3/4 šoje ulja
1 ½ s.k sirćeta
1 ½ s.k  konjaka
1 vanilin šećer
malo soli
kora od 2 narandže
1½ šolja svježeg soka od narandže (oko 3 velike narandže)
malo  sode bikarbone
pola šolje kakaa
3 šolje brašna

Glazura
125 gr čokolade
2 s.k margarina

WP_20141202_17_04_46_Pro
Ogulimo banane i isječimo ih na kolutiće. Istovremeno zagrejemo tiganj u koji dodajemo margarin i šećer. Potom dodajemo banane i prižimo ih par minuta dok ne dobiju lijepu boju. Skidamo ih sa vatre i ostavimo sa strane .
WP_20141202_17_14_49_Pro
U jednu posudu pomiješamo mokre sastojke sa šećerom , korom od narandže i vanilin šećerom. Promiješamo lagano dok se ne utopi šećer.Dodajemo i sodu.
WP_20141202_17_21_14_Pro
Sve ostale sastojke pomiješamo zajedno pa potom ih dodajemo u mokre sastojke.
WP_20141202_17_24_43_Pro
Kalup podmažemo sa margarinom. U njega rasporedimo prvo pola smjese a odozgo rasporedimo banane.
WP_20141202_17_26_28_Pro
Sipamo ostatak smjese. Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 180 C.
WP_20141202_18_32_25_Pro
Kolač ostavimo da se ohladi pa pripremamo glazuru. Koristit ćemo isti tiganj koji smo koristili za banane. Na laganoj vatri utopimo margarin sa čokoladom pa onda namažemo kolač.
WP_20141203_11_27_19_Pro
Serviramo !
mala tajna 1 : kora nije slatka ali sva slast dolazi od banana .
mala tajna 2 : kolač je posan , bez jaja , bez maslaca bez mnogo šećera.
mala tajna 3: pazite koju čokoladu ćete koristiti u glazuri, da nije mliječna.
mala tajna 4: sutradan kolač je ukusniji. dakle , nemojte žuriti da ga čitavog pojedete odjednom.
mala tajna 3: recept je ovde . Ako hoćete da pratite i video emisije , sako kliklinte na plave riječi.
mala tajna 4: prilikom pričanja o emisijama , ja bih htjela da kažem moj stav za vaše kulinarske emisije. Ne treba da pišem puno : Bez komentara ili barem sve što sam vidjela ja , ne vrijedi komentara ….

Nešto još : Danas 6 Decembra je slava sveti Nikola , koji je zaštitnik mornara i moj lični zaštitnik. Njegov ime smo dali našem sinu, malom Nikolu. Nikola danas slavi njegov imendan. Χρόνια πολλά , Νικόλα! Να σε χαίρεται η μαμά και ο μπαμπάς και όλοι όσοι σε αγαπάνε!

                                   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!