21/7/13

Mahune sa mljevenim mesom



 mahune sa mljevenim mesom123
Ako mene pitate lično ne sviđa mi se kombinacija povrća – mesa u istom jelu  i ako je poznata svugdje na svetu i takođe ukusna . Jos uvijek ne razumijem zašto kobasice dodaju pasulju , ili rebra mahunama. Međutim , za današnje jelo napravit ću izuzetak . Danas ćemo iskombinovati  mljeveno meso sa mahunama!
Ovo jelo čini mi se da i nije baš poznato kod nas. Za mahune sa piletinom sam čula , mahune sa teletinom sam čak i probala (tako ih pravi moja majka) ali mahune sa faširanim mesom ni u snu ne bi iskombinovala. Ja sam  našla recept slučajno kada sam prije par mjeseci  listila  jedan kulinarski časopis. Neke stranice su bile posvećene jelima iz Male Azije. Grci koji su boravili tamo tako su pravili mahune. Ono što me je čudilo je korištenje klinčića. Ja sam ga takođe stavila , i mogu reći da daje jelu lijep miris.

Sastojci
1 kg mahuna
500 gr junećeg mljevenog mesa (ili pola pola)
1 crveni luk
1 mrkva
2 velike kašike soka od paradajza ili jedan paradajz
malo peršuna
ulje
so,biber , paprika, 3,4 klinčića
 mahune sa mljevenim mesom1
U jednoj šerpi dinstamo bez ičega meso dok ne promijeni boju.
mahune sa mljevenim mesom2
Onda dodajemo ulje i isječen luk, mrkvu. peršun i sok od paradajza (bolje je sad  u sezoni da stavite svijež paradajz). Dinstamo nekoliko minuta
mahune sa mljevenim mesom3
Dodajemo dobro oprane mahune , promiješamo dobro tako da nauljimo mahune . Začinimo i stavljamo oko 1 litar vode.
mahune sa mljevenim mesom456
Kuhamo mahune na laganoj vatri . Ako u toku kuhanja treba da stavite malo vode, dodajte je. Na kraju  kada je jelo gotovo, nećemo imati puno tečnosti
 mahune sa mljevenim mesom08

mala tajna 1: kako sam napisala u uvodu nisam ljubitelj takvih kombinacija ali ovo  jelo me oduševilo.
mala tajna 2: svaki put kada pišem jedan recept , pišem i koje začine sam koristila. Nikada do sada nisam stavila klinčić u slana jela. mislila sam da će ukus biti jak , jer klinčić ima karakterističan miris. Pogriješila sam . Dao je mahunama diskretan i lijep miris. Meni se inače sviđa da probam i druge ukuse  začine koji su najbolje rešenje za to. Međutim , vi upotrijebite začine po želji  i ako ponekad jelo neće biti isto ako koristimo druge začine !

                                             SRETNO !!!!!