20/10/12

Κolač (keik) sa jabukama



Κέικ με μήλα : Δε θα χρειαστεί να πλύνετε το πιάτο!!!


Evo me ! Tu sam!. Nisam Vas zaboravila , ali moj popravljač teksta  (moj muž) je bio odsutan i nisam htjela rizikovati da prikačim na moj sajt neki recept. Nisam htjela uništavati vaš jezik : ))

 Za danas spremamo jedan divan kolač. Na grčkom takav tip kolača se zove „Keik“. Objašnjenje: Keik su kolači sa brašnom , koji se jedu uglavnom uz kafu.

Naš keik je punjen  jabukama. Jesen je stigla a jabuke su njen zaštitni znak .  Mi imamo jednu  poslovicu ‘’jedna jabuka dnevno , drži ljekara daleko od nas’’ (ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα’’. Ja nisan ljubitelj jabuka ali kad sam isprobala ovaj kolač , promijenila sam stav. Bilo ko od vas da ga proba, neće imati potrebe odmah da pere tanjir jer će ga sigurno vrlo brzo ponovo upotrijebiti:))




Sastojici:



Fil

10 jabuka

½ šolje šećera

1 vanilin šećer

malo cimeta

2 kašike soka od limuna

Keik
malo više od ½ šolje ulja
1 ½ šolje šećera
3 šolje brašna
1 vanilin šećer
½ šolje mlijeka
5 jaja
1 prašak za pecivo

Glazura
1 šolja soka od jabuka što malo prije iscjedili
2 velike kašike gustina ( možda treba i malo više)
1 želatin (bijeli)

  


Priprema :



 Fil:  Ogulimo dobro jabuke i stavimo u blender. Stavimo  sve sastojke  zajedno u posudu  i ostavimo ih da stoje jedan sat. Iscjedimo jabuke i uzimamo iscjeđenu tečnost. Ja nisam dodala na vrijeme sok od limuna i zbog toga su jabuke dobile crnu boju. Vi morate biti malo brži





Nastavljamo sa Keikom. Umutimo  sve sastojke zajedno. Rasporedimo pola smeše u kalup , zatim preko nje rasporedimo jabuke , a onda ostalu smješu.

Pečemo jedan sat na temperaturi od 180 stepeni  (zavisno od rerne).

  











Premazujemo preko ohlađenog Keika!
Καλοφάγωτο!!!!!!!!!!