16/11/12

Pasulj sa špinatom



Γιατί νηστεία δε σημαίνει πείνα !! 
Ko je rekao da postiti znači „ biti gladan“  ne govori istinu !!!

Danas kuhamo jedno zaista ukusno jelo , rezultat kombinacije graha sa špinatom. Neki od nas za vrijeme posta , ne znaju šta da kuhaju i šta da jedu. Mnogo puta ostanu i gladni!! Budu stripljvi nekoliko dana i čim se završi  post , jedu kao da nikada u životu nisu jeli !! Naravno da je ovakvo ponašanje daleko od stvarnog smisla za post.
Naše današnje jelo je jedan odličan tanjir za vrijeme posta. Takođe je i jedan lijep način pripreme a da bi uživali u pasulju.U svakom slučaju , ako vam se nesviđa špinat , možda ćete zbog ovoga jela promjeniti vaš stav.

Sastojci:
Pola kilograma pasulja
Pola kilograma špinata (možda i malo više)
1 praso
2 mrke
1 crni luk
Peršun
Ulje
So- biber


Od prethodne večeri pasulj  stavimo u vodu da nabubri. Sledeći dan počinjemo pripremati jelo. Kuhamo ga oko10 minuta a zatim iscjedimo vodu. Ponovo punimo šerpu vodom i skuhamo grah. Kada je grah  skoro gotov , sipamo vodu.

Istovremeno sječemo špinat , crni luk i peršun u komadiće (špinat je bolje da je u većim komadima). 


Rasporedimo sve u pekač. Dodajemo pasulj , zalijevamo uljem , posolimo i pobiberimo i dobro promiješamo. Dodajemo i  malo vode, međutim ne treba puno jer i povrće ispušta vodu a gotovo jelo mora biti samo na ulju. Dakle , često pogledamo jelo i ako mislimo da treba malo vode , slobodno dodajemo u toku pečenja. 



Pečemo na temperaturi od 220 stepeni da se špinat i povće dobro skuhaju .
Mala tajna :  Uz ovo jelu ide i mirođij, nažalost, teško je pronalazim u Banjaluci . Ako  imate dodajte je... 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!