2/1/14

Vasilopita 2



vasilopitan876
Konačno je došla Nova Godina! Ne znam za vas ali  barem meni 14 zvuči malo bolje.  Nadam se da ćemo i svi mi da budemo bolji, sretniji i veseliji!
Moji prvi post za ovu godinu će biti vasilopita , pita svetoga Vasilija. Ja bih htjela da napišem i nekoliko informacija o piti.
najverovatnije ste čuli da u Grčkoj Sveti Vasilije 31 Decebra ne spava! Posjećuje diskretno i tiho kuće i donosi dijeci poklone (ovde sveti Nikola donese poklone prije djeda Mraza)  Isti dan ali malo ranije domaćice ne odmaraju. Pripremaju svoj kolač da ga počaste! Vasilopita je dobila naziv od njegovog imena.
Od svih običaja koje imamo i čuvamo , smatram da je jedini koji bez prekida  pratimo bez obzira gdje se nalazimo. Za nas promijena godine ne može proći bez sječanje vasilopite. Najverovatnije je to zbog novčica koji se krije u njoj i koji donosi sreću.
Neke  domaćice  insistiraju da prave same ovaj jednostavan kolač sa mnogo značenja. Većina ima i svoj recept koji su dobili od njihove majke. Neke prate na  televizoru  kulinarkse emisije pa izaberu recept  jer su stvarno recepti za ovaj kolač bezbrojni. Nisu izuzeci ni one koje su adaptirale svoj  gastronomski apetit na sadašnji brzi način i kupuju gotove vasilopite u poslastičarnicama.
Ja pripadam prvoj grupi i kao svake i ove godine pravit ću vasilopitu. Obožavam slatki miris da se šriri u našoj kući a nadam se tako slatka i milostiva da bude i nova godina.

Sastojci
40 gr kvasca
1 šolja mlakog mlijeka 
6 šolja brašna
pola šolje margarina
1 1/2 šolje šećera
4 jaja
kora od jednog limuna
jedna šaka  badema
vasilopita
Prvo stavimo kvasac u mlako mlijeko i pustimo ga  da se aktivira nekoliko minuta miješajući. Onda dodajemo 1 šolju brašna.
vasilopita09
Rastopljen margarin miksamo sa šećerom nekoliko minuta.
vasilopita2
Jaja odvojimo. Žumance ostavimo sa strane a bijelance miksamo u čvrst snijeg. Potom jedno po jedno dodajemo žumance i začine. U sastav se stavlja i mahlepi i malo susama. Mahlepi mislim da je teško naći ovde , barem ja dosta puta sam ih tražila po supermarketima ali uzaludno ! Ako hoćete možete dodati susama .
vasilopita8765
U smjesu dodajemo kvasac i polako polako sipamo brašno miješajući rukom.
vasilopita543
Smjesu rasporedimo  u kalup i ostavimo da nadođe. treba te oko 45 minuta. Onda je pečemo na prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta.
vasilopita564
TO JE TO !!!
mala tajna 1: mi vasilopitu pravimo jedanput godišnje. Naravno da ovaj kolač može da se servira i u toku godine.
mala tajna 2 : ukus  kolača je sličan tsourekiu , jedna poznata vrsta slatkog hljeba koju mi pravimo. Vi koji ste probali tsoureki mislim da znate po prilično o čemu se radi. Ako ste ga ikada probali praviti , najvjerovatnije znate da i ako recept za tsoureki je lak , teško je uspjeti da ostane mekan i narednih dana. Ova vasilopita ima sličan ukus i baš lako se pravi. Ne znam kakav je bio sledeći dan , jer smo ga odmah pojeli!
mala tajna 3: preporučeno je kada promiješate tijesto da ga ostavite da nadođe ,  onda da ga rasporedite u kalup, pa onda da čekate još jedan put da nadođe. ja sam preskočila prvi korak.
mala tajna 3: u receptu je napisano 4 šolje brašna , ali ja sam nabrojila 6 . Dakle mislim da je prikladno da sipate brašno polako dok ne dobijete jedno mekano tijesto.
mala tajna 4: Možete da pospete kolač sa šećerom u prahu.
mala tajna 5: pogledajte i ovaj  recept za vasilopitu. to je recept koji ja sam naslijedila od moje majke. današnji recept sam davno vidjela  na televizoru.

                    SRETNA NOVA GODINA !!!!