26/4/15

Laka krempita bez jufke

WP_20150316_15_00_57_Pro 
Moji dragi čitaoci dobar dan posle stvarno mnogo vremena!
Za vas koji ste primjetili moju odsutnost moram je opravdati rijecima da nije bila bez razloga. Eto …. desilo se da ne mogu objaviti nijedan novi recept ili da vas ne mogu kontaktirati na bilo koji način. Trebalo je da ostavim malo blog sa strane , i ako nisam lično htjela sa bude tako.
Neću vas zanemarivati više , jer znam da niste nimalo zainteresovani za moja opravdanja i naravno poslije toliko vremena bolje bi bilo da idemo direktno na novi recept. Dakle , toplo preporučujem da probate ovu krempitu , koja pripada tradicionalnim slatkišima. To odmah znači da je zdrava , lako se priprema i brzo je gotova. Jedino što treba raditi je da otvorite vaše frižider , da izvadite mlijeko i jaja , potom da ukljucite vašu kuhinju , da se stripite oko 10ak minuta nad šerpom dok ne napravite kremu, onda da sipate kremu u tepsiju i da čekate oko pola sata da bude gotova. To je to ! Je li teško?Naravno da nije ….
Mlijeko treba da bude punomasno. Još bolje ako možete naći svježe mlijeko. Da pogodim šta razmišljate i jeste možete koristiti mlijeko sa manje masnoce ali naravno ukus nije isti.
Ova jednostavna verzija slatke pite se pravi širom Grčke i posebno u krajevima gdje se drže stoka.Posebno se troši jednu sedmicu prije prije vaskrsnja posta , kad se obično kod nas troše iskljucivo mliječni proizvodi.
Ja bih rekla da bi bilo idealno da je obuhvatimo u sedmicnom meniu , jer mlijeko je zdravo i za djecu i za odrasle (npr žene koje pate od osteoporoze).
 
Sastojci
1 litar mlijeka 1 šolja griza 2 vanilin šećera kora od jednog limuna 2-3 supene kašike maslaca 2 šolje šećera 3 velika jaja 1 supena kašika cimeta malo klinčića









WP_20150315_10_55_28_Pro
Skuhamo mlijeko , griz , koru od limuna i maslac dok ne počne mlijeko da ključa.
WP_20150315_10_59_14_Pro
Čekajući mlijeko da se skuha umutimo jaja sa šećerom i vanilin šećerom . Kada je smjesa gotova u nju dodajemo jaja i skidamo je sa vatre. Umutimo smjesu dobro, tako da nema uopšte grudvice. Zacinimo sa cimetom i klinčićem. Ja ih nikada ne štedim jer mi se sviđa njihov ukus. Vi možete slobodno prilagoditi. Malo manje ili više , ništa ne smeta.
WP_20150315_11_05_16_Pro
Namažemo jednu malu tepsiju (ja sam koristila tepsiju od 23 cm) sa margarinom pa u nju sipamo kremu. Pečemo na 180 dok fino ne porumeni odozgo. Kada je pita gotova ostavimo je malo sa strane da se ohladi i pospemo šećer u prahu sa malo cimeta.
WP_20150316_15_00_06_Pro
Serviramo. Meni se sviđa kad je topla , mada svako ima svoj ukus.
 
 
mala tajna 1: sa 2 šolje šećera je dosta slatka ali odgovara joj.
mala tajna 2 : pazite na vrijeme pečenja. Čim porumeni odozgo gotova je. Ne treba da je prepečete .
mala tajna 3 : neki umjesto limuna koriste narandže. Ja mislim da kora od limuna bolje stoji u kremi.
 
                                                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!