2/2/14

DONUTS iz Amerike!


krofne34 
Davno su stigli u našu kuhinju donuts ,ova američka okrugla loptica koja sa prži sa obadvije strane. U jednoj verziji donuts se pune pekmezom ili eurokremom a u drugoj  verziji je jedan perec sa malom rupicom u sredini i šećer  odozgo za ukrašavanje i ukus.
Kada čujete riječ donuts   šta vam padne na pamet? Meni dolazi na pamet Homer iz The Simpsons koji je obožavao donuts. Američki Homer i generalno Amerikanci  nisu  jedini obožavatelji donutsa , takođe smo i mi Grci. Dakle jedan biznismen je primjetio ovu ljubav i otvorio dosta radnji koje rade samo na veče i samo 2 sata dnevno gdje se kupuju ukusni , sveži donutsi. Ljudi čekaju u redu (!!!) mirno i tiho tako da kupe donuts samo za 0,60 !U Atini donuts je postao nova moda! Ne bih pretjerala ako kažem da je donuts pokušao da eliminiše naše tradicionalne perece sa susamom ali bez uspjeha. Uspjeh je međutim da kraj  pereca stoji donuts za svakoga ko želi da ga kupi.
Kuhinja i narod su prihvatili prijatno donuts ali ne i jezik. Nemamo uopšte našu riječ sa ovaj okrugli slatki hljebčić! Kada ga hoćemo kupiti tražimo donuts. Na srpskom tražite krofne , na hrvatskom krafne i ako su moje informacije tačne , dobili ste naziv (možda i recept ) od njemački Krapfen to je punjen donuts( ne pravite drugu verziju sa rupicom).
Današnji recept je kućna verzija donutsa koji se peče ( izbjegavam pržanje). Koristimo kvasac i ima dosta čekanja dok ne nadođe tijesto ali posle toga imat ćete za 10 minuta svježe donuts  servirane na tanjiru.

sastojci
2 1/2 šolje  brašna
1 1/2 kašičice kvasca
1 šolja mlakog mlijeka
4 velike kašike margarina
malo soli
1 vanilin šećer
4 velike kašike šećera
1 jaje

 3-4 kašike stopljenog margarina
par kašika šećera , malo cimeta
pekmez ili eurokrem
 krofneb67
U jednu šolju rastopimo kvasac u malo mlakog mlijeka pa ostavimo par minuta da se aktivira kvasac.
krofney67
U posudu sipamo brašno a u njega dodajemo kvasac. Miješamo dodajući sve ostale sastojke osim mlijeka i margarina.
krofneb6
U smjesu dodajemo kašiku margarina i sve to promiješamo. Nastavljamo sa drugom kašikom margarina pa ponovo promiješamo. Tako radimo dok ne završimo sa margarimom. Smjesa će biti potpuno rijetka.
 krofne9mk
Sada je red na mlijeko . Sipamo mlijeko polako , miješamo tako da na kraju napravimo jednu mekanu loptu. Ja sam stavila oko 50 ml manje od navedene količine a zbog toga preporučujem da se sipa polako i po potrebi. Prekrijemo posudu sa peškirom i ostavimo tijesto da naraste. Kada je tijesto  gotovo pritiskamo ga i lagano ga umijesimo.
 krofnebh6
Na radnom stolu sipamo malo brašna i oklagijom razvijamo jednu jufku. Sa čašom pravimo  krugove. Sa čepom u sredine svakog krugova pravimo još jednu malu rupicu. Izvadimo iz tijesta rupice . Ovi donuts bi će bez fila, sa šećerom.
 krofneb677
krofneb78
Za punjene donuts u svaki krug stavimo po jednu kašiku pekmeza ili eurokrema. Na okruglo tijesto odozgo  stavimo i drugi krug tijesta. Sa jednom manjom čašom pritisnemo sve to odozgo da bi dobili oblik koji želimo. Nastavimo da pravimo donuts dok imamo tijesta.
 Φωτογραφία0526
Rasporedimo sve u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečemo na temperaturi od 200 stepeni na prethodno zagrejanoj rerni oko 12 minuta . Čim promijenu boju , odmah ih izvadimo iz rerne  (nisu ukusni ako su prepečeni). Donuts sa malom rupicom u sredini zalijevamo sa otopljenim margarinom i umutimo ih u tanjir sa šećerom i malo cimeta . Punjeni donuts možete da ukrasite sa šećerom u prahu.
 krofne789
krofne90
mala tajna 1 : debljina jufke zavisi od ukusa. Meni se sviđaju tanji donats tako da jufku ne razvijamo debelu.
mala tajna 2 : možete koristiti bilo koji pekmez , marmeladu ili čak i eurokrem.
mala tajna 3 :u ovom receptu donuts se peku i ne prže se kao obično. Ne znam kakvi su na tiganju jer nikada ih nisa pržila.
mala tajna 4 : vezano za tijesto mislim da što više stoji i naraste to je bolje. Dakle nemojte da žurite nego ostavite tijesto sa strane da naraste bez žurbe. Vidit ćete da vrijedi čekati.
mala tajna 5 : vrijeme pečenja je od 12  do 15 minuta najviše (zavisi od rerni). Čim promijenu boju odmah ih izvadimo. Ja sam ih pekla samo 12 minuta.
mala tajna 6: sa ovim sastojcima dobit ćete oko 20 komada sa rupicom i 7 komada sa pekmezom.

                        Prijatno !!!!!!!!!