9/2/14

Blatsara : fina zeljanica iz starih vremena


pita  siromašnih!
zeljanica n87

Ne mogu se setiti nijedne pite a takođe nijednog jela koje obuhvata istoriju žena sa Epira u Grčkoj , najsiromašnijeg dijela Grčke .Ali šta je blatsara? Blatsara je zeljanica koja umijesto jufke ima jednu smjesu od kurkuroznog brašna. Jeste neobično da ima takvu jufku ali nije samo to zanimljivo u ovoj piti
Pravi se samo sa zeljem . Glavni sastojak je špinat ali se pomiješaju i različite vrste koje su jestive u Grčkoj ( vi možete staviti blitvu).  Epir u starim vremenima  je bio siromašno mijesto , mesa je nekada falilo ali zelja nikada . Ova pita je bila omiljena ženama jer se pravi prebrzo zbog toga što se ne razvija tijesto. Dakle one , kada su završavale sa kućnim poslovima i htjele krenuti da obrađuju zemljište , pravile su na brznu ovu pitu da je posluže dok  bi sunce jako grijalo i to ispod drveta.
Čini mi se da se blatsara danas zaboravila i ostala u prošlosti.  Osim baka , skoro niko je ne pravi. Svi biramo moderniju verziju  zeljanice sa domaćom ili gotovom jufkom. Njen ukus je savršen i ako je budete probali , sigurna sam da ćete oblizati i prste!

Sastojci

 tijesto
1 šolja kukuruznog brašna
1 jaje
350 ml mlijeka
100 ml ulja (bolje da je maslinovo)

1 kg špinata (možete pomiješati i blitvu)
1 crveni luk
malo mirođije
3 velike kašike griza
350 gr sira fete (čak i više )
malo ulja (bolje da je maslinovo), so , biber

zeljanica n0-
Isperemo dobro špinat i sječemo ga u krupne komade. Sa našim rukama ga iscjedimo. Pazimo da je potpuno suv.
 zeljanica bnm
Dodajemo crveni luk , mirođiju , fetu i maslinovo ulje  sve to promiješamo . Posolimo i pobiberimo. Ostavimo špinat sa strane
 zeljanica21
U  jednoj posudi pomiješamo brašno sa jajem i polako sipamo mlijeko. Smjesa neće biti niti gusta a ni rijetka , nešto između.
 zeljanicabb
zeljanicamkl
U tespiji rasporedimo pola brašna i odozgo stavljamo špinat . Sa jednom kašikom smjesu rasporedimo po cijeloj površini.
 zeljanicankoi
Poklopimo sa ostatkom brašna. Zalijevamo sa malo ulja i pečemo na temperaturi od 200 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta ili dok fino ne  porumeni.
 zeljanica 65
Serviramo !
 zeljanica b76

mala tajna 1 : jedna čaša jogurta stoji idealno ovoj piti!
mala tajna 2: vruća ili topla , svejedno je ukusno !

                  PRIJATNO !!!!!!!!!!!!!!