21/2/13

jednostavan kolač sa narandžom

 

 

Da li imaš jednu narandžu?

Έχεις ένα πορτοκάλι ;

jednostavni kolac sa narandzom11 

Meni je zima  vezana za narandže.U mojim krajevima svaka bašta ih ima. U proljeće vazduh miriše od tih malih  bjelih cjetova i svako drvo izgleda kao da je nevjesta. Od Oktobra i skoro do proljeća male narandžaste kugle kite drvo. Bez razmišlanja narandža je kraljica zimskog voća. Mi od njih ne pravimo samo svježi  sok, nego ih koristimo i kada pravimo koleče možda čak i marindu za meso. Za danas neka  podjelimo ovaj jednostavni slatki recept.

 

Sastojci

1 cijela narandža

4 jaja

1 šolja ulja

1-2 šolje šećera

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo

 

jednostavni kolac sa narandzom4

U blender stavljate cijelu narandžu . Bilo bi bolje prvo da je ogulite i da je isječete u komadiće tako da ste sigurni da nije upala niti jedna košpa

jednostavni kolac sa narandzom7

Sve sastojake zajedno ismiksamo  te na kraju stavljamo brašno.  Što se tiče šećera , ja ovaj put sam stavila 1 šolju , i kolač nije bio sladak. Ako stavite 2 šolje kolač će biti sladak. Ja bih predložila jednu i po pa vi sami izaberite.

jednostavni kolac sa narandzom9

Sipamo u nauljeni kalup i pečemo na temperaturi od 180 C oko 45 do 50 minuta.

jednostavni kolac sa narandzom16

mala tajna 1 :kada mi je prvi put  došao u ruke ovaj recept bilo mi je čudno to što stavljamo cijelu narandžu, jer sam se navikla ili da stavim sok, ili koru. Nemojte da se bojite. Uopšte nije ‘’opasno’’ . Ukus kolača barem meni je bio prijatno iznaneđenje .

 

 

                     SRETNO !!!!!!!!!!!!!!!!