9/5/15

lak čokoladni kolač sa petit keksom

 
MAMIN KOLAČ
WP_20150417_16_21_29_Pro 
Do sada nisam upoznala čovjeka da ne voli čokoladu, čak i oni koji nisu ljubitelji i oni je hvale. Možda je njena boja , jedinstveni ukus , možda euphoria koju svaki njen komad pruza , možda različiti ukusi koje ima , zbog svega toga jedna čokolada nikada ne može biti dosadan poklon.
Pripadan onima koji je ludo vole.  Ne mogu da zamislim moji život bez nje. Za meme je jedna čokolada  najbolji kolač na svetu , bolji od bilo kojeg kolača, koji može napraviti najbolji poslastičar.
Pa šta ako nju optužuju za povećanje težine , pa šta ako je kriva za bubulice , čokolada za mene je potrebna, i ako priznajem da u velikim količinama je štetna. Ali šta nije štetno kad ne pažimο???
Ok , shvatili ste o čemu se radi , je l tako . Ma da ….Radi se o jednom  čokoladnom kolaču … jedan stvarno jak čokoladni kolač , koji je u Grčkoj dobio  pridjev mamino , i to nije bez razloga: pridjev –’’mamino’’  fino mu stoji jer se lako pravi , djeca ga obožavaju , i ima dosta varijanti , od najjednostavnije samo  par sastojaka do malo više , sa jajama ili bez jaja , sa kondezovanim mlijekom ili bez , sa kakaom ili samo sa čokoladom. Samo pustite vašu maštu da vas vodi u tamni ali ukusan svet čokolade . Aaaaa, nešto još : pravi  se sa petit keksom i to mu dodadaje još jednu veliku prednost: isprlja se samo jedna šerpa ….
 
Sastojci

2 šolje mlijeka
250gr margarina
1 šoljica konjaka
300gr čokolade
2 s.k meda
1 šolja šećera u prahu
2 jaja
jedna solja oraha
250 gr petit keksa
 
WP_20150416_18_33_17_Pro
U jednoj šerpi  zagrijemo  na laganoj vatri mlijeko , margarin , konjak i čokoladu povremeno miješajući dok se ne rastopi čokolada i margarin. Potom dodajemo šećer u prahu i dva jaja i ugasimo vatru. Promiješamo pa skidamo sa vatre.  Ostavimo  sa strane da se ohladi, pa onda  stavimo šerpu  oko  20 minuta u frižider da se stegne smjesa od čokolade.
WP_20150416_18_37_58_Pro
Pripremimo kalup gdje ćemo staviti kolač. Ja sam koristila dugački kalup. Obložimo ga papirom za pečenje pa onda rasporedimo jedan  red od petit keksa . Kutlačkom sipamo smjesu jednu bogatu dožu od čokolade. Onda drugi red od petit keksa i tako ponavljamo postupak dok se ne završi smjesa i petit keksići.
WP_20150416_18_42_28_Pro
Odosgo posipamo orahe za dekoraciju :)). Kolač zaboravljamo u frižideru par sati pa onda ga isiječemo sitne komade i uživamo u njima.
WP_20150417_16_21_49_Pro
mala tajna 1: ako hočete možete dodati orahe i u smjesu , ali nije to potrebno.
mala tajna 2 : idealno je da ga sječete sutradan.
 
 
                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!