4/11/12

Grah na grčki način


Φασολάδα πλούσια για τον καιρό της φτώχειας!!!

Bogati pasulj za siromašna vremena!!!! 



      Kažu da je grah naše tradicionalno jelo. Domaćice su ga  pravile Srijedom ili Petkom kada je cijela porodica po hrišćanskim običajima morala da posti i da jede posnu hranu.
Naravno nije samo Hrišćanstvo bilo uzrok potrošanje graha. U starim vremenima ljudi su proljećem i ljetom radili u bašti da bi se obezbjedili za zimu. Pasulj su sadili , brali, čuvali i trošili u toku zime. U tim vremenima meso se nije puno jelo. Pasulj je tako postao glavno jelo svake porodice.
     Tada su ga pravili i malo drugačije nego što ga mi pravimo danas. Paradajza ili soka od paradajza nisu imali zimi i umjesto toga  upotrebljavali su  crvene paprike koje su sušili i koristili u toku zime. One su davale grahu  prelijepu crvenu boju.
    Danas se grah ne jede toliko često kao tada. Uveženo meso iz Evrope ga je odstranilo sa naših trpeza. Koliko mi trošimo više mesa , toliko ljekari upozoravaju  da uravnotežena izhrana obuhvata barem jednom sedmičom biljne proizvode.
   Probajte pasulj na grčki način. U svakom slučaju nema posebne razlike od vašeg načina pravljenja grah. Ono  što naš grah ima je dosta više začina i mirođije. Inače to karaktetiše našu kuhinju.


Sastojci

Grah
1 veliki crni luk
2 velike šargarepe
2-3 s.k soka od paradajza
Celer  
Peršun
Jedna mala šolja ulja



Kada pravimo grah moram od prethodne večeri da ga stavimo u vodu da nabubri.Treba da bude u vodi obavezno 10-12 sati. Sledeći dan počinjemo pripremati jelo. Kuhamo grah oko10 minuta a zatim iscjedimo vodu.

Istovremeno sječemo šargarepe , crni luk , celer i  peršun u male komadiće. U šepri ih dinstamo da omekšaju.



Potom dodajemo grah i sok od paradajza  .Promješamo dobro nekoliko minuta. Stavimo  ga ponovo na vatru i dodajemo novu vrelu vodu,  tako da ga prekrije.


Kuhamo naše jelo , pazeći na nivo vode. Ako je potrebno dodajemo vodu u toku kuhanja. Kada je gotovo ne treba da bude puno vode.


Jedemo sa  bukovom (ljuta paprika u sjemenkama) i sokom  od limuna.


Uživajte!


Mala tajna : Meni lično se ne sviđa grah , jer je vrijeme pripreme veoma dugo. Međutim ekspres lonac je pravo riješenje. Nakon pola sata možemo uživati u  vrućem i ukusnom grahu!!!