26/4/14

Praziluk sa krompirom


 UKUSNO!!!!
CAM01830 
Ja bih htjela da se vratim na jedno povrće koje se slabo koristi u vašoj kuhinji, takođe i u mojoj. Ne znam ,  ne postoji poseban razlog ali ja lično ga  ne koristim često , i ako mi se sviđa njegov ukus i miris. Kažu da ga možemo dinstati sa lukom npr. i da obogatimo svako naše jelo sa njim. Istina je da je njegov ukus potupuno blag i kada se kuha ostavlja prijatnu slast na usnama.
Prije nekoliko dana sam pročitala na ovoj stranici jedan baš zanimljiv članak o praziluku ali ne kao kuhinjskoj namirnici nego kao riječ. Svi vi koji znate grčki , znate da je praziluk na grčkom ‘’praso’’ i ‘’prasino’’ je zelena boja. Da li znate da ‘’prasino’’ = zelene boja , je dodila naziv od prazilukom , jer praziluk ima ovu lijepu zelenu boju?Ni ja nisam znala!
Ajmo da se vratimo kuhinji. Današnji tanjir me oduševio pogotovo zato što nisam  očekivala takvu transformaciju. Poslije drugog svetskog rata , kada narod nije imao šta jesti kuhani praziluk (bez ičega ,da samo praziluk) je bio kompletan obrok . Takođe sam našla neke kombinacije sa rižom ili sa šampinjonima . Ja sam  izabrala sigurniji put krompira i nisam pogriješila!  Praziluk sa krompirom ću servirat češće od sada pa na dalje!

Sastojci
3-4 praziluka
5-6 velikih krompira
2 mrkve
1 crni luk
4 kašike soka od paradajza
ulje
2 lovorova lista
so,biber , malo ruzmarina
Φωτογραφία0732
Odstranimo žute listove praziluka i očistimo ga. Trebamo samo bijeli dio i najsvježiji od zelenog dijela. Sve ostalo bacamo. Sječemo ga u komade , krupno ili sitnije ne bitno. Meni se sviđa da je sitno isječen. U jednu šerpu zagrijemo ulje i u njemu dinstamo praziluk i isječen luk.
Φωτογραφία0734
Ogulimo krompir i mrkvu i isječemo ih . Kada je praziluk malo  omekšao dodajemo ih i nastavljamo dinstati.
Φωτογραφία0736
Potom dodajemo oko 1 litar vode ili toliko voda da  pokrijemo povrće . Istovremeno dodajemo sok od paradajza , lovorov list i začine. Smanjujemo vatru i kuhamo na laganoj vatri dok jelo ne upije tečnost. (oko 40 minuta)
 CAM01829
Serviramo sa malo soka od limuna!

mala tajna 1: ruzmarin daje jelu fantastičan miris , nemojte ga izbjeći
mala tajna 2 : tajna je da ćemo upotrebiti samo svjež i mekan dio praziluka, jer ako budete stavili i tvrdi dio biće potrebno da dramatično povećate vrijeme kuhanja i na kraju će jelo izgledati više kao pire.


                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!