26/8/14

Digestive keksići

 
  SVI KAŽU DA JE ZDRAVO …. 
CAM02089
Kad bi vidio neki starac današnji recept za keksiće sa zobenim pahulicama sigurno bi se prekrstio tri puta i rekao ΄΄ovi mladi nisu normalni ΄΄, jer zob  se  koristila puno u toku crnih godina drugog svetskog rata ,kada je narod čekao stripljivo u redu satima za jednu krišku  hljeba od zobi i malo pasulja.Dakle zob  podsjeća na gladne dane. Poslije rata se koristila  samo kao hrana za životinje a ne za ljude.
U našoj ishrani zob se vratila  ovaj put uvozena iz inostranstva i kao što prolazi vrijeme sve više se koristi. Naravno u tome igraju ogromnu ulogu reklame koje nas bombarduju sa informacijama koliko zdravo je da je trošimo jer šta ima i šta nema : vitamine,proteina ,  mineralne materije i antioksidante, bogat je izvor  željeza.
Ali nisu samo pahuljice uvežene iz inostranstva nego i ovaj recept keksića. Digestive keksići nam dolaze iz Enlgeske i moramo priznati da su ukusni i zdravi , jer se prave i sa zobenim i integralnim brašnom. Dosta preduzeća širom sveta prave po svojim receptom takve keksiće i reklamiraju da su najzdraviji , međutim ako uzmete malo pažljivije da pročitate pakovanje , vidit ćete da integralno brašno se koristi u manjim količinama  od bijelog i naravno imaju dosta šećera  puno emulgatora i nemojte da se prevarite ali istina je da nije toliko zdravo!
Dakle , bilo bi bolje da ih napravite sami , jer stvarno recept nije ništa posebno. Ja sam ih napravila za moga sina i na kraju sin nije stigao da ih proba. Stvarno , su dobri! Ovde se vama daje varijanta za djecu , međutim možete smanjiti šećer potpuno  čak i da ga ne stavite uopšte. Umijesto maslaca , možete staviti par kašika maslinovog ulja., e onda možete jesti prave zdrave keksiće!
 
    Sastojci
    100 gr  zobenih pahuljica
     100 gr integralnog pšeničnog brašna
     1 kašičica praška za pecivo  
     50 gr smeđeg šećera)
     100 g omekšalog maslaca
     1 - 2 kašika mlijeka
 
    Φωτογραφία0966
   Zobene pahuljice sitno sameljemo na blenderu.
Φωτογραφία0967
Potom u odgovarajućoj posudi pomiješamo brašno , pahuljice , prašak za pecivo, šećer i maslac.
Φωτογραφία0975
Pomiješamo smjesu i dodajemo jednu ili dvije kašike mlijeka , zavisi , tako da  je tekstura tijesta  mokra , mekana i lagano lijepljiva.
Φωτογραφία0978
Umotamo tijesto u prozirnu foliju i stavimo ga u frižider 10- 15 minuta da se stegne.
 Φωτογραφία0983
Na radni sto obložimo papir  za pečenje a razvijemo tijesto  1 cm debljine. Postoji mogućnost   da će se  malo lijepiti prilikom valjanja ali sve to je normalno.  Izrežite oblike kakve želite (ja sam koristila jednu čašu)  slažimo ih u pleh koji smo prethodno odložili papirom za pečenje.
 Φωτογραφία0984
Pečemo keksiće na prethodno zagrejanoj rerni na  180  C od 15-20 minuta dok fino ne porumene.
 CAM02091
CAM02092
Završili smo !
 
mala tajna 1 : sa 50gr šećera keksići su poprilično nedovoljno slatki. ja obično stavljam malo više , oko 60 gr .
mala tajna 2 : nemojte zaboraviti tijesto u frižideru više od 15 minuta , jer se stegne i nećete ga moći izrezati.
malta tajna 3: generalno kad pečemo keksiće trebamo paziti vrijeme pečenja. Za  prvu dozu bilo je potrebno 20 minuta a za drugu dozu samo 15 minuta jer rerna je bila dosta zagrejana. Dakle glavno pravilo je kada fino porume da ih izvadite iz rerne , jer ne valjaju ako su prepečeni.
mala tajna 4 : vrijeme spremanja i pečenja je malo više od pola sata. Zašto da ih kupujemo ? I jedna prednost  još : dugo mogu stajati ako su dobro zatvoreni u kutiju , čak do sedam dana. Ja nisam mogla da odolim  i zaledila sam ih.Kada sam ih odledila  opet su bili ukusni i svježi i naravno daleko bolji od onih na ladice supermarketa .Jesam li vas ubjedila?














                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!