21/4/14

Grčki vaskršnji kolači


jedno jaje + jedan kolač = vaskršnji doručak
CAM01779
Moji dragi čitaoci ,
Prije svega ja bih htjela poželjiti svim hrišćanima Sretan Vaskrs i svako dobro!
Ne znam kako ste vi  proslavili Vaskrs ali u Kotor Varošu nije se  niti primjetilo da je bio. Ja sam se navikla na naš Vaskrs u Grčkoj , gdje cijelo društvo učestvuje u njemu i još nakon pet godina ne mogu se naviknuti na ovu tišinu ovde. Ja i maleni smo išli u crkvu na Veliki Petak  oko 6 posle podne  i našli smo zatvorena vrata! Rekli su mi  da je bila liturgija    u 4 sata u jutru (!),u subotu neće biti ništa (!!)  ali u subotu u 5 sati je Vaskrsenje(!!!!, barem nisu  to preskočili).  Takođe su mi rekli da u Banjaluci imaju drugi raspored jer je veći grad   i ima više potreba (!!!!!!)
Dobro ste svatili da sam bila ljuta ,ali  nisam rekla ništa i otišla sam. Nažalost vraćajući se kući nisam mogla uživati u ovim malim kolačima  koje mi pravimo na  Veliki Utorak i čekamo Nedelju da ih probamo uz jaja, jer u Grčkoj kada nam dolaze gosti treba obavezno da im ponudimo jedan kolač i jedno jaje!
Kolači su ukusni. Recept je jednostavan , neke stavljaju maslac neke margarin. Ja više volim margarin. U kućama ovi kolači su prisutni  samo u Velikoj Sedmici  ali u pekarama možete ih kupovati  u toku godine. Kada sam vidljela kako ih moji maleni  jede , razmišljaja sam da moram malo češće da ih pravim. Ipak lako se prave i jedna doza daje oko 60 komada . AAA, i zaboravila da vam kažem da stoje dugo , posebno ako ste pažljivi i čuvate ih zatvorene u jednoj kesi npr.

Sastojci
oko 1 kilogram brašna
2 šolje šećera
4 jaja
250 gr margarina
1/2 šolje soka od narandže
kora od jedne narandže
1/2 šolje mlijeka
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1/2 kašičice sode
1/2 kašičice  soli

Φωτογραφία0720
Margarin mutimo sa šećerom nekoliko minuta pa onda dodajemo jedno po jedno jaja (dodajemo jedno jaje , mutimo nekoliko minuta pa onda dodajemo drugo).
Φωτογραφία0723
Potom dodajemo mokre sastojke , vanilin šećer i so i nastavljamo miksati.
Φωτογραφία0724
U brašno pomiješamo prašak za pecivo i sodu i sipamo ga u smjesu nastavljajući miksati. Κada smjesa počinje da se steže prestanemo miksati i izmješamo rukom. Dodajemo  brašno dok ne napravimo mekano tijesto . Οstavimo ga sa strane oko pola sata. U tom koraku bolje je da je tijesto  mekano i da izgleda da se ne može oblikovati ali kad stoji steže se.
Φωτογραφία0725
Došlo je vrijeme da oblikujemo krugove i pletenice. Na radni sto posipamo malo brašna i oblikujemo tijesto .Ako se ne može  oblikovati , dodajte još malo brašna .  Rasporedimo naše kolače  u  pleh obložen papirom za pečenje. Pečemo na  temperaturu od 180 C oko 20 minuta, ili dok  fino ne  porume.
CAM01785
mala tajna 1 : možete ostaviti tijesto potupo mekano i da ih oblikujete  u tepsiji .stavljajući malo tijesta  i otvorite jednu malu rupu u sredini nauljenom rukom. Kolači će se širiti dosta u toku pečenja , (znak da treba još brašna) a neće imati lijep oblik ali su potupo mekani i ukusni. Ja pravim par komada ovako jer mi se sviđa.
mala tajna 2 : kada  ih rasporedite u pleh ostavite par centimetra jer se povećavaju .


                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !