10/2/16

Halva !


Kolač hrišćana i muslimana !!!
DSCN1066
Smatra se da je ovo jedan od prvih kolača Turaka , koji su oni izmislili, napravili i obožavaju ga i do sada. Od njih je stigao u grčku kuhinju ,ali nije pretjerano da kažemo da ga svi balkanski narodi prihvatili  tako  da ima dosta varijanti koliko  i balkanskih naroda. Sa grožđem i orasima , mlijekom umjesto vode , sa sokom od naranžde , sa brašnom ili sa grizom . Davno prije  sam našla recept sa halvom sa sirom , varijanta koja se pravi na grčkim ostrovima.
Neki je vole , neki je mrze . Ja zavisi od faze ali priznajem da je pravim samo u toku posta. Ali u toku posta ne pravim je samo jedanput već dosta puta.
Ovo je slatkiš koji smo naslijedili od naših roditelja , i oni isto od njihovih itd. Jeftin , brz , tradicionalan obuhvata uspomene generacija. Recept je jedan ,sastojci isti ali ukus potpuno različit.Još i do sada , domačiće smatraju da ona koja pravi dobru halvu je dobra. Pretjerano upozoravaju starije mlađe da treba paziti u toku prženja griza , ili kad se sipa sirup , pa neke misle da je halva nešto izuzetno teško da se napravi.
Ma kakav… halva se vrlo lako pravi i to samo za 10 minuta..
Ovde prestavljam moju varijantu , koja se meni lično sviđa , jer smatram da se sastojci uravnotežaju diskrento i halva je sočna i sutradan. Iako obično se stavlja jedna šolja ulja , ja sam ga malo smanjila , jer mi se ne dopada ukus ulja na usnama. Probajte moj recept , ukusan je !!

Sastojci

Za sirup
4 šolje vode
2,5 šolje šećera
sok od jedne narandže
izrendana kora od jedne narandže

Za halvu
3/4 šolje ulja
2 šolje griza
1 s.k cimeta
šaka oraha
oko 100gr grožđa

još malo cimeta, malo karfičića

DSCN1033
U jednu šerpu stavljamo vodu, sok i koru  od narandže da se kuhaju. Od kada počne da ključa voda kuhamo još 6-7 minuta.
DSCN1038
Istovremeno u dublju šerpu stavimo ulje da se ugrije.Potom sipamo griz u toplo ulje i miješamo na laganoj vatri.
DSCN1044
Treba ovako miješati 7-8 minuta dok griz ne promjeni boju (kao što se vidi na slici) i skidamo sa vatre.
DSCN1052
Dodajemo grožđe , orahe i malo cimeta.
DSCN1055
Dodajemo sirup smjesi i konstanto miješamo da se upije tečnost.Kad se halva odvija od stranice šerpe gotova je. Ostavimo malo sa strane da se ohladi.
DSCN1062
Halvu rasporedimo u kalup pa odozgo pospemo malo cimeta i malo karfičića.
DSCN1072
mala tajna 1 : možete koristiri bilo koji mali kalup koji imate na raspolaganju. Ja nekada koristim kalup za kuglof ili tepsiju za mafine.
mala tajna 2 : kao kolač je poprilično kaloričan. 100gr sadrži  330 kalorija!!!!
mala tajna 3 : neki ne stavljaju ni grožđe niti orahe. Samo aromatizuju prženi griz sa cimetom. Ne znam …. ja sam se navikla na ovu kombinaciju ..
mala tajna 4 : ako budete pržali griz više od 8 minuta , potamniće dosta , ako manje  biće dosta svjetliji. po mom mišljenju 7 - 8 minuta je najbolje.
malta tajna 5 : u toku prženja griza ne mičemo se od vatre , nego kontanstno miješamo. Vrlo lako može da izgori i da nam upropasti halvu.
mala tajna 6 : kad je u pitanju griz , krupni ili sitniji idealno je da stavite jednu šolju krupnog i jednu sitnog ili šta god imate u ormaru Smile

2 σχόλια: