25/10/15

Slatko od dunja

 
U BOJI SUNCA !!!!
 
DSCN0789
Iako se zovu zlatke jabuke u takmičenju među jabukama i dunjama rezultat je 1-0 za jabuke, koje se masovno  koriste u ishrani.
Međutim dunje su one koje su čak u antičkim vremenima iritirale maštu naroda. U starogrčkoj mitologiji dunja se povezuje sa Afroditom, boginjom ljubavi, kojoj je Paris dao zlatnu jabuku za koju se smatra da je upravo dunja.U starinskim običajima, dunju su djelili mlada i mladoženja kako bi im bračni život bio skladan i srećan.
Dunja je voće koje se veoma malo jede u svežem stanju, a mnogo više u prerađenom. Plodovi se obično jedu pečeni i kuvani. Veliki broj recepata koji u sebi zadrže jabuke mogu se prilagoditi dunjama.
Prije nekoliko dana dobila sam jednu vreću  dunja , oko 10 kilograma. Bila sam toliko sretna , jer mi je  bilo  žao da ih gledam da propadaju u baštama a ja ih moram kupiti , iako  nisu baš skupe.
Ja sam od njih već napravila 4 teglice slatkog.Recept  nije ništa teško ali najteži posao je da sječete dunje u komade , jer su stvarno tvrde. Da sam iskrena prvu dozu sam  isjekla u male komade ,pa drugi put ja sam ih izrendala na krupnu stranu. Nisam htjela opet da dobijem žulj na ruci. Naravno nisam od jednom pravila svih deset kilograma, nego postepeno.Još uvijek ih  imam u špajzu. Ipak dunje su dugotrajno  voće. Zaboravite ih u špajzu i kada ste u dobrom raspoloženju navratite da ih napravite.
 
Sastojci
1 kg dunja
800gr šećera
2 šolje vode
150 gr oraha (može i više)
 
DSCN0769
Ogulimo dunje  i nožom ih sječemo u komade  debljine oko pola centimetra(pogledajte i sliku).
DSCN0770
U jednu šerpu stavljamo dunje , šećer i 2 šolje vode  i skuhamo sve zajedno na jakoj vatri. Ja sam ih kuhala pola sata (pogledajte malu tajnu 1). Bilo je dovoljno.
 
DSCN0781
Kada je  slatko  gotovo skidamo ga sa vatre i dodajemo orahe.
 
DSCN0785
Pomiješamo i podijelimo u sterilizovane tegle i čuvamo na hladnom mjestu. Ako ga  planirate čuvati  u hladnjaku , kad se ohladi  , napunite posudu u kojoj ćete ga držati i stavljate u hladnjak. (pogledajte malu tajnu 6)
DSCN0798
Serviramo uz kafu !!
 
mala tajna 1  : vrijeme kuhanja zavisi od dosta faktora npr od veličine komada , od zrelosti voća. U toku kuhanja probajte slatko. Nemojte da ga prekuhate da bude kao pekmez . Ukusnije je kada je malo hrskavije
 
mala tajna 2 : dunje se stvarno teško  sjeku. Ako su neprskane čeka vas još težiji posao jer postoji mogućnost da imaju crva , dakle kad ih sječete treba da pazite.
mala tajna 3: ako budete izrendali dunje , da olakšate malo posao , onda trebaćete oko 10 ak minuta kuhanja. Slatko je lijepo i ovako posebno ako ga  mažete na hljeb.
mala tajna 4: preporučujem da ne pravite od jednom veliku količinu. Ali ako ne možete drugačije , bilo bi bolje da prskate dunje sa limunon , jer ako dugo stoje , potamne i izgubiće svoju divnu narandžastu boju u toku kuhanja.
mala tajna 5: često se koristi badem , umjesto oraha .
mala tajna 6: e sada , ovaj problem sa šećerom … Ova slatka iako su zdrava (čak su dozvoljena i na dijeti) , stranci ih ne vole, nekada i Grci (kao ja), jer stvarno imaju mnogo mnogo šećera. Skoro ide za svaki kg  voća , jedan kg šećera.   E sada šta radim ja. .Ja sam smanjila količine šećera , dakle sirup neće biti toliko gust i držim kolač ili u zamrzivaču  ili  u sterilizovanim  teglicama bez problema. Lakše mi je da ga držim u velikoj kanti u  hladnjaku  jer kad god hoću mogu da ga  izvadim , odledim , uzmim potrebnu količinu i da vratim sve ostalo nazad bez problema. Potom , ga držim u frižideru dok se ne potroši i ponovo iz početka.
mala  tajna 7: ova slatka su jeftina , u smislu da se prave od voća koje imamo. Dakle , u mojim krajevima slatko od zelenih oraha npr se ne pravi , jednostavno jer nije lako da ih  nađeš. Na Egini , npr se prave slatko od pistacija , i ovo slatko se ne pravi  na drugom mjestu (probala  sam i ostala sam bez teksta, izuzetno je dobro). Dakle , osnovni sastojak  postoji . Nutricionisti  preporučuju da se takva  slatka  konzumiraju u toku dijete (naravno bez pretjerivanja) jer imaju manje kalorija u poređenju sa ostalim kolačima. Jedna porcija dunja  zadrži samo 70 kalorija , isto kao da jedete samo jednu čokobananu.
mala tajna 8 : slatko od dunja je dobro da se jede  uz pavlaku. Dakle pravite vaš domaći voćni jogurt , dodavajući par kašika slatka u pavlaku.