16/11/15

Pecivo sa tahinom


DA POŽELIMO DOBRODOSLICU POSTU !!!!
DSCN0691
Prije mnogo mnogo godina , kad sam kupila jednu malu teglicu sa tahinom u supermarketu , nisam uopšte očekivala da će mi biti omiljena namirnica tek sada,   jer tada mi se nije sviđao uopšte. Teglica je ostala naspuštena  u frižideru a nakon toga je bila bačena u smeće. Mada , bez obzira što nutricionisti reklamiraju njegovu nutricionu vrijednost i sadržaj proteina , da smo iskreni  jedna mala kašika nosi gomile kalorija i nije i najukusnija stvar na svetu.
Međutim kad sam napravila ovaj blog , nekako sam osetila dužnost da počnem  da probavam  namirnice i začine koje do sada nisam koristila i tako sam se sjetila i tahina. Malo moje sjećanje , malo jedan dokumentari film na televiziji , malo jedna baka koja je napravila pecivo sa tahinom u jednoj emisiji , svi oni su govorili mmm…, i eto me na ulici da ga potražim ..
Tražila sam …skoro dvije godine … a u Banjaluci nigdje ga nije bilo. Nestao je..  Gubeći skroz nadu prestala sam sa traženjem .  Vraćajući se iz Grčke , našla sam ga totalno slučajno u Bingu.  Sarajevska marka je i kad sam ga držila u ruci   prekrstila sam se .  Cijena je normalna , niti je skup niti jeftin . Posle mog neočekivanog uspjeha , moram priznati da sada ga ima  bilo gdje, u bilo kojem supermarketu.
Sa njim sam dosta puta napravila  ova peciva i svi smo bili oduševljeni, posebno moje malo nestašno dijete.  Prave se sa mahlepom , ali slobodno ako ga nemate preskočite ga ili stavite cimet. Nećete se pokajati , to je definitivno sigurno. Peciva  su zdrava, bez jaja  , bez maslaca, , bez margarina. Jedina masna namirnica je  tahin.
 
 Sastojci
1  šolja tahina
2 šolja šećera
1 s.k mahlepa
1 prašak za pecivo
1 šolja vode
oko 5 šolja brašna
susam
 
DSCN0678
U odgovarajuću posudu stavite tahin , šećer , mahlep i vodu, promiješate dobro da se stopi šećer . Možete  izmiksati mikserom ali nije potrebno .
DSCN0679
Potom dodajemo brašno sa praškom za pecivo.
DSCN0681
Miješamo dok ne napravimo srednje mekano tijesto. Ostavimo oko desetak minuta tijesto da odmori.
DSCN0684
Uzimamo jednu malu lopticu u količini oraha pa je oblikujemo kako nam se sviđa. Ja sam jednostavno izvukla oblike. Uvaljamo peciva tanjiru u susam.
DSCN0690
Rasporedimo ih  u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečemo na 180 C oko 20 minuta.
DSCN0702
DSCN0710
To je to ! Toliko brzo i totalno jednostavno !
 
mala tajna 1 : već ima dosta proizvoda sa tahinom, kao npr integralni tahin, tahin  sa medom ,  sa fruktozom ,  sa kakaom i sa narandžom. Sa kakaom i narandžom sam probala , i stvarno imaju fenomenalan ukus. Nažalost u našim supermarketima ovde u Banjaluci , može se naći ovaj običan ukus , ali zadovoljna sam jer barem proizvođači su napravili  prvi korak. Bolje da ga ima nego da ga nema uopšte.  Ako kliklinite ovde možete da se upoznate sa našim domaćim preduzećem,  koja godinama nudi kvalitetne proizvode sa tahinom na grčkoj tržnisti.
mala tajna 2 : kada oblikujem tijesto ,  izmokrim malo ruke , da mi je malo lakše . To će pomoći da se zalijepi i susam odozgo.
mala tajna 3 : kao što sam već rekla pecivo je zdravo i odgovarajuće za djecu , jer ne zadrži ni jaja , ni maslac , niti puno šećera.
mala tajna 4 : nisu slatki , ali se slažemo slatkost je dovoljnja. ako hoćete da su malo slađi , stavite pola šolje šećera još.
mala tajna 5 : jedan put sam ih pravila sa cimetom. nije baš ogromna razlika , ali ako imate mahlep ili ga možete naći, (kod nas ovde , opet to nema Ο Γελαστούλης είναι λυπημένος) još bolje. Stvarno ovaj začin daje poseban ukus.
 
original recept : ovde