5/10/13

Slana bugatsa sa sirom


Solunjani znaju zašto !!!!

slana bogatsa 54

Ako ste ikada bili u Solunu najvjerovatnije ste probali brzu hranu iz pekare i to nije ništa drugo nego bugatsa. (μπουγάτσα)
Bugatsa nam je došla u Makedoniju poslije poraza Grčke u Izmiru. Tada je veliki broj grčkog stanovništa ,koje je vjekovima  tu živjelo ,  nemajući drugog izbora  preselilo se u Grčku.Većina njih su se smjestili u Makedoniji, donoseći  osim običaja i svoju kuhinju. Bugatsa je bila poznat slatkiš u tom vremenu (riječ ima korijen iz turske riječi pogača. Čini mi se da i vi koristite riječ pogača kada pričate o hljebu). Od njih su Grci    naučili kako se ona  pravi   i bili su toliko oduševljeni , na taj način je opravdano prisustvo  bugatse i do danas. 
Koliko ja znam na prostoru Turske Grci su pravili samo slatku bugatsu . Međutim danas su kod nas takođe poznate dvije vrste i to slatka i slana bugatsa.  Slatka bugatsa (recept je ovde )  je u stvari mliječna krempita sa korom a   servira se sa šećerom u prahu i cimetom. Ta slatka pita je poznata svugdje u Grčkoj .  Slana bugatsa je nešto kao sirnica i  pravi se uglavnom na prostoru Soluna.
Generalno, cijela Makedonija  a posebno Solun izuzetno voli bugatsu . Omiljeni doručak njegovih građana je bugatsa slatka ili slana uz kakao mlijeko. Strogo se servira topla i isječena u male komade , veličine jednoga zalogaja.
Kada mi nedostaje Grčka , napravim neki specialitet  naše kuhinje. Ovaj put sam napravila slanu bugatsu, i ako se meni lično baš  ne sviđaju  pite sa gotovom korom. Uvijek pravim izuzetak kada je riječ o bugatsi. Njeni hrskavi listovi u kobinaciji sa kremom uvijek me privlače  i pomažu mi da poletim  do otadžbine!

Sastojci
1 kora za pitu
1 litar mlijeka
5 velikih kašika griza
1 velika kašika maslaca
5 jaja
400 gr sira fete
so, biber
ulje za zalijevanje kore
slana bogatsa 546
U jednoj šerpi na laganoj vatri zagrijemo mlijeko i skroz polako miješamo griz . Istovremeno stavljamo maslac. Kada krema počne  da ključa skidamo je sa vatre.
slana bogatsa 65748
Jaja dobro umutimo  i u njih sipamo malo  vruće kreme , mješajući brzo.Nakon toga  jaja dodajemo u vruću kremu.
slana bogatsa 6549930
Na kraju dodajemo sir, koji smo rukom izmrvili. Promiješamo . posolimo (ako je potrebno) i pobiberimo.
slana bogatsa 635244
U jednu veliku tepsiju stavljamo na dno papir za pečenje. na njega rasporedimo 5 listova  jufke , koje smo prethodno dobro nauljili. Listove rasporedimo na taj način da krajevi  pređu preko tepsije.
slana bogatsa 3245151
Sipamo kremu . Uzimamo jedan list , izmrivamo ga  krupno i stavimo u kremu.
Φωτογραφία0129 
Vratimo krajeve kore na kremu i prekrijemo pitu  listovima koji su nam ostali.Svaki pojedinačni list pouljimo. Poslednji list zalijevamo uljem i sa malo vode. Pečemo na temperaturi od 180 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta , dok ne porumeni  površina pite .
slana bogatsa 65
Serviramo..

mala tajna 1 : osim fete možete staviti i drugu vrstu tvrdog sira.
mala tajna 2: bugatsu jedemo toplu!
mala tajna 3: navika da se stavi jedan ili dva isječena lista u smjesu od jedne pite je zaista poznata u Grkoj a posebno u mom kraju (zapadna Grčka).To pomaže da upije višak  tečnosti koju ima pita. Stare domaćice nikada nisu bacale listove koji su im ostajali od razlitih pita , nego su ih čuvale u zamrzivaču za buduću upotrebu.

                                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!