29/6/14

Patsavuropita sa sirom


Nestašna sirnica ! 
CAM02010
Prije par meseci pričajući sa jednim mojim učenikom  saznala sam  za njegovu žalbu da mlade žene  ne znaju da prave jufku niti žele da nauče! Prave pite samo sa gotovom jufkom ali za njega takva pita nema nikakve veze, niti sa ukusom ni sa tradicionalnim pitama koje prave starije žene.
Naravno gotove jufke su ušle u našu kuhinju posljednim godina ali već broje dosta vremena. Slažem se da su tradicionalne pite daleko ukusnije od onih sa gotovom jufkom ,  ali mislim da nije samo jufka nego i način pečenja taj koji daje piti specifičan ukus.  Pečenje na šporetu naravno je zdraviji i ukusniji način. Šporet u Bosni  ima svaka kuća  ali mi u Grčkoj smo davno zamijenili šporet sa radiatorima a ne vjerujem da postoji mogućnost da ih vratimo u kuće kada jedan metar drva košta oko 150 eura .
Dakle , moj zaključak je da su mlade žene u Grčkoj najverovatnije zbog nedostatka šporeta , izgubile bilo koju želju da nauče da razviju jufku dok žene u Bosni nemaju uopšte opravdanja! :))
Neću se šaliti više ali trebam reći još nešto  .  Kada hoćemo pitu na brzaka gotova jufka je najbolje rešenje i ovde je istovremeno i jeftino. U Grčkoj jedna obična jufka košta 3 eura i stigne do 6 i naravno to dosta povećava cijenu pite, posebno kada je u pitanju sirnica. Stvarno ne razumijem zašto jedna jufka košta kao da je zlato i ako se pravi od  sastojaka koji ne koštaju mnogo. Ovde proizvođači tijesta su malo pošteniji a jedna jufka ima normanlu cijenu i  košta samo 1,50 km i naravno cijena  pomaže puno. Barem ja kad idem u supermarket za našu nedeljnu kupovinu  uvijek stavljam u korpu i jednu jufku , čisto da stoji u frižideru  i kada sam raspoložena uvijek nešto izmišljam, ali najviše volim  naše patrsavuropite.
Već ste probali slatku patsavuropitu i sada je vrijeme da upoznate slanu varijantu  sa sirom.  Objasnila sam čudan naziv pite , dakle nemojte očekivati obični vojni raspored jufke. Ovaj put ćemo sjeći jufku na trake. Ukus je zaista dobar posebno ako budete dodali i mentu . Nemojte štediti treba jedan svežanj da ostavi cijeli svoj miris i da obogati pitu ne samo sa mirisom nego i sa fantastičnom zelenom bojom.
                 Sastojci

               1 jufka
              250 gr sira (fete , možete pomiješati i žute sireve)
              3 jaja
              1 šolja jogurta
             1 šolja gazirane vode
             malo ulja
             menta
           susam , mak
           so,biber
Φωτογραφία0828
Jufku urolamo i makazama je siječemo na trake. Ostavimo sa strane i pripremamo fil. Nije uopšte problem ako se bude jufka malo osušila, upravo to hoćemo.
Φωτογραφία0831
Sve sireve umiješamo u jednu posudu, dodajući so i biber.
Φωτογραφία0839
U drugu posudu razbijamo jaja koja umutimo zajedno sa jogurtom, gaziranom vodom i uljem.
Φωτογραφία0836
U jednu tepsiju polažemo papir za pečenje pa odozgo rasporedimo pola trake. Na jufku rasporedimo sir.
Φωτογραφία0837
Φωτογραφία0838
Na sir isiječemo mentu pa odozgo stavljamo ostatak trake. Na trake sipamo umućena jaja sa jogurtom i ostavimo pitu oko pola sata da upije tečnost.
Φωτογραφία0843
Po želji posipamo susam i mak i pečemo na 180 na prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta.
CAM02007
CAM02012
Serviramo !

mala tajna 1 : 250 gr sira je najmanja količina sira koju možete koristiti. Naravno , možete staviti i više. Kod nas sirnica se obično pravi sa fetom , dakle sir feta treba da ima veću ulogu.
mala tajna 2 : Menta je svježa. Ja sam stavila oko 10 listova svježe mente i  vjerujte mi  da daje  fantatičan, karakterističan i blag ukus i miris.
Mala tajna 3 : topla ili hladna , slana patsavuropita može konkurisati i najboljim tradicionalnim pitama !

                                     prijatno !