NAJUKUSNJIJE OKRUGLICE !!!!
Kada je riječ o giuvarlakia stvarno imam puno da pišem. Možda je jedan od najpoznatijih jela kod nas koje često i prijatno jede svaka porodica. Meni se sviđaju zimi kada je hladno , međutim nikada nisam imala ništa protiv da ih jedem i kada je toplo. Ovde ću vama napisati običnu verziju i obećavam u budućnosti da vam dam i druge verzije.(sa tikvicama i sa povrćem). Mislim da ovde giuvarlakia nisu tako poznato jelo ili barem u mojoj okolini niko ih ne pravi. Duboko vjerujem da ako ih probate jedan put , često njima ćete xraniti vaše omiljene.
Sastojci
1 kilogram mljevenog mesa (ja stavljam samo od teletine , može i pola pola )
1 crveni luk
2-3 češlja bjelog luka
200gr riža
malo peršuna
malo mirođije
3-4 velike kašike hjebnih mrvica
1 jaje
malo ulja
so ,biber
za sos od jaje ta sa limunom (avgolemono)
1 jaje
sok od jednoga limuna (ili više)
U jednu posudu izmješamo sve sastojke zajedno, pa onda stavljamo smjesu u frizider da se ohladi za pola sata.
Oblikujemo male okruglice i rasporedimo ih u jednu šerpu.
Zalijevamo malo ulja i dodajemo oko jedan litar vrele vode . Stavljamo šerpu na laganoj vatri da se kuha. Nemojte da žurite i da pojačate vatru jer najverovatnije giuvarlakia će se raspasti. Kada meso počinje da se kuha i da menja boju , tada možete povečati temperaturu.
Kada meso je gotovo pravimo sos od jaja sa limunom. U tanjir umutimo jaje sa limunom i u njega dodajemo jednu kutlacu od vode koju imaju giuvarlakia. Umutimo brzo i smjesu sipamo u jelo. Kuhamo još malo i to je to. Detaljnije objašnjavanje kako pravimo avgolemono ima ovaj recept ovde.
mala tajna 1 : ovi sastojci su dovoljni za jednu porodicu.
mala tajna 2 : prisustvo riže nije jako , i tako treba.
mala tajna 3 : nemojte izbjeći sos od jaja . Osim ukusa , daje i super boju.Treba malo da ste brzi , jer drugaćije naći ćete u jelu komade žumanca.
mala tajna 4 : ja ne ostavim puno vode , jer mi se ne sviđa kao čorba. Zavisi od vas kako želiti uživati u giuvarlakia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου