4/12/15

Rogač - saurusa !!

 
KOLAČ FOR LOVE !!!
DSCN0880
Neću lagati. Nisam otvorena za nove sastojke. Nije mi lako da probam nove namirnice. Na neki način sumnjan u njih. Koji ukus imaju ?? Kako se koriste?? Kako se slažu sa ostalim sastojcima ??
Kad sam krenula da se bavim sa blogom , obećala sam sebi da ću probati nove namirnice. tako sam probala zob, koja je postala omiljena svima , đumpir , čiji je ljuti ukus mene  oduševio, diosmos (to je začin , ali ne znam tačan prevod , nana ili menta ), njoke koje  čim sam probala isti momenat sam ih bacila u smeće , ali eto sve je rizik i to može da se desi.
Prije par meseci sam naletila na jednu emisiju u kojoj su napravili kolač sa haroupaleuro  (rogač) . Hmmm… šta je to????  bila je prva reakcija pa onda  dovraga  , šta ovaj put reklamiraju  i tjeraju nas da stavljamo u usta ???Doduše ovu riječ nisam imala u vlastitim riječniku , kamoli da imam sastojak u kuhinjiskom ormaru !
Sa dosadom sam pratila emisiju , kolač je uspio kao i uvijek  , svi koji su ga probali nasmijali su se kao uvijek i ništa posebno.Zbog radoznalosti ukucala sam riječ da vidim sliku , o čemu se tačno radi. Ovo drvo ΄΄haroupi΄΄  nikada u životu nisam vidjela , ali to ne znači ništa jer sam ΄΄dijete grada ΄΄  i moje znanje o prirodi je propriličmo siromašno. Potom , sam potražila  prevod i našla sam da je u pitanju rogač, koji se može naći u bilo kojem supermarketu ovde, jer ja sam ga vidjela ali nisam znala šta je to.
Potražila sam i  neki recept ili kako se koristi i našla sam dosta članaka o njemu, ali samo jedan  blog je ugostio recept sa njim. Obadva jezika hvale  rogač jer obiluje kalcijem, kalijem , sadrzi vitemine E I B željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen.  Djeluje analgetski, antiseptički i antibakterijski.Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija i mislim da ste već zhatili  da je rogač  superfood , koji se  očito slabo koristi u našoj savremenoj ishrani .
U  prošlosti,  za vrijeme drugog svjetskog rata rogač se koristio često umjesto kakaa i čokolade. Pretpostavljam da su i rogač , kao i zob bili  izbacili iz ishrane zbog loših uspomena .
U zadnje vrijeme  rogač je opet u modi i  trenutno ima jako prisustvo kod vegeterianaca ,koji ga često koriste u receptima . Ako su moje informacije tačne , prave i napitak sa njim pa ga piju.
Rogač nije skup (dala sam oko 1,50 marka za jedan paketić), tako da sam ga bez razmišlanja kupila , čisto da probam  . Kad sam  otvorila  pakovanje  očekivala sam neki lijep i prijatan miris , ali ja lično mislim da ima neugodan miris. U drugom pokušaju natjerala sam sina da pije mlijeko sa njim  umjesto nesquik, ali je rekao da ne valja i ja se slažem sa tim . Ni ja ne bih mogla da pijem tako nešto….
Razočarala sam se malo , mislila sam da  superfood rogač nije za nas, ali ipak nisam htjela da se predam tako lako. Nisam našla neki receptić da mi se sviđa   i prionula sam na posao. Pošto ovo zadnje vrijeme pravim barem jedan put sedmično kuglof, bila sam sigurna da rogač će naći adekvatno mjesto u  mom kuglofu. Da vas ne zamaramam više , možda još uvijek ne znam kako izgleda stablo rogača , ali ja i prah od rogača smo postali dobri prijatelji !
 
 
Sastojci
3 jaja
1 šolja jogurta
1 šolja mlijeka
1 šolja šećera
pola šolje ulja
pola šolje rogača
šaka oraha
pola kašičice karfičića
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
DSCN0842
Bjelance umutimo u čvrst snijeg.
DSCN0841
Umutimo jogurt , pola šolje mlijeka , ulje i šećer nekoliko minuta pa onda postepeno dodajemo žumance. Nastavljamo miksati
DSCN0852
Ostatak mlijeka pomiješamo sa  rogačem.
DSCN0848
U mokre sastojke dodajemo 3 šolje brašna sa praškom za pecivo i izmiksamo ih dobro . Potom dodajemo snijeg od belanaca postepeno i  polako . Pomiješamo da se sjedini.
DSCN0860
Podjelimo smjesu  u dva dijela. U 1/3  smjese dodajemo rogač i promiješamo . Takođe stavljamo orahe i aromatizujemo sa malo karfičića.
DSCN0866
Nauljimo kalup pa ako volimo da se mučimo sa kašikom sipamo jednu kašiku od bijele smjese pa jednu kašiku od crne , dok ne završimo sa smjesama. Ako vam je dosadan ovaj način i hoćete malo da ubrzate , možete npr. sipati pola bijele smjese dole pa odozgo crne pa onda ostatak bijele smjese . Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C , dok fino ne porumi.Trebaćete vam oko 45 minuta.
DSCN0875
 
DSCN0886
Gotovo ! Uživajte uz kafu , mlijeko ili čaj !
 
mala tajna 1 : rogač je kao sastoj sladak , tako da za ovaj kolač količina šećera je dovoljna. Kolač nije baš sladak ali za naš ukus je dobar. Ako ga konzumiraju djeca bilo bi bolje da ne povećavate količinu  šećera.
mala tajna 2 : obično koristim duguljasti kalup za takve kolače , ali možete koristiti i kalup za  kuglof ili čak i običnu tepsiju.
mala tajna 3 :ako vam je dosadno da mutite bjelance u čvrst snijeg možete postepeno dodati u smjesu cijela jaja. Ja lično mislim da čvrst snijeg daje mekoću kolaču . Takođe ovako ostane mekan za duže.
mala tajna 4 : totalno slučajno svaki put kad napravim ovaj kolač sin prati na laptopu Božić Dinosaurusa , pa zbog toga smo  nazvali kolač rogač - saurousa. Ne znam za vas ali svi mi več znamo dijaloge na pamet ..
 
                                         ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!