19/12/13

Melomakarona


GRČKI BOŽIĆNI KOLAČIĆI
MELOMAKARONA654    

Moji dragi čitaoci , dobar dan posle tooooliko dugo .Dobro sam živa i zdrava ali ovih dana bila sam mnogo zauzeta i imala sam toliko mnogo obaveza tako da  sam ostavila malo blog sa strane. Čak niti kao posetilac nisam ulazila a kamoli da pišem nove postove!
Trenutno sam malo slobodnija i evo me!
Ove godine uopšte nisam shatila kako prolazi vrijeme i već stiže Božić. Mi Grci smo pravoslavni ali pratimo novi kalendar i slavimo Božić 25 decembra. U Grčkoj u glogoatmosferi mirišu ukusni, praznični specialiteti i ja jadna jedva sam uspjela prije par dan da promijenim početnu sliku na blogu i da se potsjeti malo na praznike.
Danas bih htjela da podjelim sa vama naše tradicionalne kolače koje pravimo za Božić. Pravimo dvije vrste : kurabiedes i melomakarona. Kurabiedes mi se ne sviđaju i nikada ih ne pravim ali melomakarona ….. obožavam. Dosta puta sam pravila ovde melomakarona i svi koji su probali rekli su mi da su slični  medenjacima. Ja se ne slažem sa tim ali ako svi tako kažu ….  !
od svih načina koje sam probala , završila sam na ovom receptu. Recept je jednostavan , brz kao svi tradicionalni i stari kolači i naravno posan.
Probajte melomakarona . mislim da se nećete pokajati!

Sastojci

oko 750 gr brašna
1 1/5 šolja ulja
1 prašak za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
3 velike kašike šećera
1 šolja soka od narandže
kora od jedne narandže
1 čašica konjaka
2 pune male kašičice cimeta
pola kašičice klinčića
jedna šaka oraha krupno samljevenih

Preliv
2 šolje vode
1 šolja meda
2 šolje šećera
1 stapići cimeta , ili malo cimeta u prahu
malo klinčića

i još malo oraha sitnije samljevenih
 MELOMAKARONA2
Mokre sastojke  umutimo sa šećerom i sodom miksajući nekoliko minuta.
 MELOMAKARONA67888
Ostavimo mikser sa strane i dodajemo začine, sodu i koru od narandže. Potom dodajemo brašno sa praškom za pecivo. Brašno dodajemo polako. moguće je da nije potrebno staviti 750 grama nego malo manje ili mano više. Rukom miješamo malo (nemojte pretjerivati ) na kraju ćemo dobiti tijesto koje je mekano ali se može lako oblikovati u željeni oblik. Ostavimo tijesto malo da se smiri. Orahe možete staviti sada miješajući ili kada oblikujete melomakarona da ih stavite u sredini . Možete čak i da ih ne stavite jer ćemo ih staviti odozgo na kolače poslije prelivanja.
 MELOMAKARONA6555
Uzimamo jedan mali komadić tijesta i oblikujemo ga u duguljasti oblik. Ne treba da je veliki jer  u toku pečenja raste.
MELOMAKARONA64774
Rasporedimo melomakarona  u tepsiji obloženoj  masnim papirom  i lagano prstom u sredini svakoga kolača pravimo jednu liniju. Ako nećete da stavite vaš prst možete da ih probušite viljuškom. Poslije pečenja u rupicama  će ostati orasi.
Pečemo na temperaturi od 180 na prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata. (ne treba da ih prepečete).
 MELOMAKARONA564774
Kada su gotova izvadimo ih  iz rerne i ostavimo da se potpuno ohlade . Pripremamo preliv.U jednu  šerpu stavljamo sve sastojke preliva da se kuhaju. Od momenta kada počne da ključa voda kuhamo oko 7 minuta.
MELOMAKARONA42553
Sada imamo dva izbora. Jedan izbor je da u šerpu ubacimo nekoliko melomakarona za par minuta i da ih izvadimo kašikom sa rupicama. Na taj način  će spolja biti mekanija a iznutra hrskavija, ili kako sam ja uradila. Sipala sam  vruć sirup u tepsiju i ostavila melomakarona  da upiju tečnost. Kolač će biti  mekan , kao što se meni  sviđa.
 MELOMAKARONAB99
Okrenemo melomakarona sa jedne i druge strane da upiju tečnost
MELOMAKARONA0999999
Kada su gotova na svaki stavljamo malo oraha i rasporedimo ih na tacni.
 MELOMAKARONA0009
mala tajna 1 : recept nije samo jednostvan nego i posan
mala tajna 2 : ne trebaju frižider ali bolje da ih ne prekrivate ničim niti da je soba gdje ih držite topla
mala tajna 3: sa ovom količinom sastojaka ćete dobiti oko 25 komada
mala tajna 4: za melomakarona imamo bezbrojne recepte. Davno mi je zapao za oko  jedan recept u kojem se koristi ΄΄alisiva΄΄ . Alisiva je u stvari voda sa pepelom.  U starim vremenima sa tom vodom domaćice su prale veš. Često su je koristile za kolače i perece. Htjela bih probati ovaj recept , jer čini mi se da je pravi tradicionalni i kada  sam napravila ovaj blog obećala sam sebi da ću pisati o svemu što pripada našoj tradiciji .
mala tajna 5 : iako je recept jednostavan i u stvari sa namirnicama koje svi imamo  u poslastičarnima jedan kilogram je koštao od 11 – 13 eura (da li smo normalni???????????) barem prije krize :((

                                      prijatno !