18/9/13

Pita sa šljivama


ŠLJIVE NISU SAMO ZA PEKMEZ I RAKIJU !!!
pita sa šljivama3
Šljive su jedno prelijepo voće koje barem mi u Grčkoj konzumiramo pretežno suvo, jer projzvodnja šljiva kod nas je daleko manja u odnosnu na ovdje. Dakle , sa šljivama sam se bolje upoznala kada sam došla ovde.
Moram navesti 2-3 tačke vezane za ovo voće. Prije svega moram priznati da ne vjerujem da postoji  narod da cijeni šljive kao srpski narod . Nije pretjerano da kažem da ih obožavate kao u indiji krave :))) Jedini razlog zbog čega ih obožavate mislim da je šljivovica. Vazduh u Kotor vVrošu već miriše na rakiju.Svi koji je piju izgledaju baš veseli , mi ostali koji je ne pijemo hoćemo ili ne razveselimo se !
Naravno da je to muški posao, međutim šljive spajaju dva pola , jer žene prave od njih pekmez . Naravno ne prave  bilo koji pekmez nego onaj  koji se kuuuuuuuuuuuuuha  od jutra do večeri i na kraju treba  žena imati mišiće kao Rambo da bi ga mogla miješati. Kao što kaže moj muž to je pravi pekmez i sramota je što sam napravila par teglica sa jednim sastojkom (otkrit ću vam neki drugi put) i završila sam sa pekmezom za 10 minuta !!!
Danas za vas nemam ni pekmez , niti šljivocicu nego jednu  divnu i brzu pitu sa šljivama koja se jede prijatno posle 5 ili 6 čašica rakija !!

Sastojci
1 jufka
200 gr griza
400 gr jogurta
250 gr šećera
4 jaja
150 ml ulja
2 vanillin šećera
1 prašak za pecivo
 
pola kilograma šljiva
malo ruma
malo cimeta
pita sa šljivama07897
Šljive operemo , izvadimo košpu, ostavimo ih u cjediljku i zalijevamo rumom i cimetom.
pita sa šljivama65785
U jednu posudu umutimo jaja sa šećerom i onda postepeno dodajemo sve ostale sastojke.
pita sa šljivama98007''
Listove (osim 3 lista koja ćemo staviti na dno tepsije) izmrivamo rukom krupno  i dodajemo u smjesu. Promješamo dobro tako da svi listovi budu vlažni.
pita sa šljivama54637839
Onda  u smjesu stavljamo šljive.
pita sa šljivama546737
U jednu tepsiju rasporedimo 2-3 lista  jufki i pouljimo ih.
pita sa šljivama859607'
Smejsu sipamo u tepsiju i uz pomoć kašike je rasporedimo. Pečemo na temperaturi od 180 C stepeni na prethodno zagrenoj rerni oko 45 minuta.
pita sa šljivama87
mala tajna 1: brza , laka , slatka pita bez tajne!
 
                                 Prijatno !!!!!!!!!!!!!!!!!