29/11/14

Κristinini keksići sa zobenin pahuljicama

 
DOMAĆI KEKSIĆI ZA CIJELU PORODICU!! 
WP_20141113_14_38_41_Pro
Već sam napisala da sve češće i češće pravim kekšiće , jer moj sin ih puno voli. Ok , da smo iskreni , čini mi se da ih ja volim malo više …
Takođe moram reći da  od kada sam otkrila zobene pahuljice – i nažalost ja sam ih otkrila nedavno - svi porodično ih obožavamo. Muž u mlijeko , mali u mlijeko i u keksićima i ja sam postala najveći obožavatelj! Dakle sa njima sam već napravila  različite recepte keksića , hljeb , kuglof i planiram da ih stavljam i u čorbe. Svaki put kad napravim nešto novo , više ih volim i više mi se sviđaju.
Dakle , ne gubim priliku i sa svima pričam  o pahuljicama i  tako pričajući  sam otkrila još nešto …. da svi imaju i jedan recept da daju. Današnji recept je kristinin recept koji često pravi za doručak uz mlijeko.  Potpuno jednostavan sa namirnicama koje uvijek imamo (ako nemate  pahuljice , potrčite da ih nabavite), ne prljamo posude , u stvari trebate jednu posudu i jednu tepsiju, brzo se prave , brzo se peku i nažalost i brzo se troše!
Ja , kao dobra prijateljica sam joj dala ovaj recept za keksiće.
sastojci
100 gr bijelog brašna
100 gr zobenih pahuljica
100 gr margarina (sobna temperatura)
50 – 70 gr smeđeg šećera
50 – 100 gr oraha (i drug )
 
Φωτογραφία0966
U blenderu smrvimo zobene pahuljice.
WP_20141111_09_57_47_Pro
U odgovarajućoj posudi pomješamo brašno od pahuljica   sa bijelim brašnom ,šećerom i margarinom. Margarin treba da ima sobnu temperaturu. Ovaj postupak   je  i ‘’najteži’’. Treba da ste malo strpljvi i da dobro pomiješate smjesu tako da je pokvasite cijelu . Posljednje dodajemo orahe ili po želji možete staviti lješnjak ili nešto drugo.
WP_20141113_11_09_18_Pro
Uzimamo male komade tijesta i oblikujemo ih u obliku kruga. Meni se čini da je taj način  brži i lakši. Drugi način je da razvijete tijesto i kalupom da ih siječete u komade( bilo bi bolje ako budete izabrali ovaj način da stavite smjesu u frižider oko 10 ak minuta).  Rasporedimo keksiće na plehu obloženom papirom za pečenje i pečemo ih na prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta dok fino ne porume.
WP_20141113_14_36_31_Pro
Gotovi su !
 
mala tajna 1 : pokušavam svaki put kad napišem jedan recept sve mjere da su u šoljama. Međutim nekada kad se recept sastoji od maloga broja sastojaka nemam drugog izbora nego da vam dam recept u gramima. Ako nemate vagu i ne možete biti tačni onda treba da dodajete malo više margarina ili ulja , pošto je bitno da se tijesto pokvasi. 100gr brašna/pahuljica je otprilike jedna šolja (1 šolja =240 ml)
mala tajna 2 : bitno je vrijeme pečenja i to naravno zavisi od rerne do rerne. Dakle čim porumene , izvadimo ih.
mala tajna 3 : ja stavljam oko 60 gr šećera. Volim slatko , ali to već znate :)))
 
 
                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!