31/12/14

Punjeno pile sa mljevenim mesom i rižom :božićna tradicija


Samo jedan put godišnje !!!
CAM01062
Znam , znam da uvijek kasnim. Skoro pa je stigla nova godina i ja objavljujem punjeno pile koje po običaju pravimo za Božić. Potpuno sam izgubljena ovih dana. Možda zbog snijega , možda sbog obaveza poslednjih dana godine , možda zbog ove čudne prehlade koja me muči već jednu sedmicu.
Bitno je da sam uspjela pa barem neću blogopozdraviti 2014  sa halvom. Ipak nije bila za mene lično ni teška, niti tužna godina. Ne mogu da kažem da sam doživjela ništa posebno ili nešto novo. Sve je teklo mirno i poprilično tiho i stvarno mi se sviđaju  takve godine, posle ovih velikih promjena u mom životu.
Zadnji post za ovu godinu biće jedan tradicionalni recept , koji mi pravimo 25 decembra , Božić po novom kalendaru
Božić je veliki porodični praznik, kada se cijela porodica skuplja. Kuća miriše na tradicionalne kolače, jela i pite. Po tradiciji i posle posta sto treba da bude pun i bogat. Dakle , taj dan glavno jelo je meso. Neke porodice peku jagnje u rerni , neke prasetinu ali većinom se pravi punjena ćurka ili pile.
Ćurka se meni lično ne  sviđa. Njeno meso je nekako tvrdo za moj ukus. Takođe je uvezena, odakle, samo Bog zna. Pretpostavljam da se pune čisto zbog veličine. Jedna ćurka je dovoljno velika da nahrani jednu poprpilično veliku porodicu taj dan , kad čak jedno veliko pile ne može. Ja punim pile. Meso je mekše i dovoljno za moju porodicu. Ako imam goste , pravim i još nešto.
Ovaj recept je majčin. Nikada nisam poželela da ga diram , da dodam ili da oduzimam sastojke. Obično u smjesu se dodaje suvo voće. Ne, moj recept ga ne sadrži . Ali stvarno je fantastičan. Međutim postoji jedina mana : bahari koji se stavlja ne prodaje se barem u Banjaluci. Možda vi u Srbiji ste stretniji od nas. Bez ovoga recept nije isti. Ovaj začin daje izvanredan ukus i u ovom receptu se koristi u zrnu a ne u prahu.
Sastojci
1 veliko pile (više od 2,7 kg ako možete naći)
oko 700 gr  mljevenog  mesa
1 šolja riže
1 veliki crni luk
3-4 češlje bijelog luka
slanina sitno isječena
kačkavalj isječen u komade
pola šolje margarina
pola šolje senfa
malo ulja
bahari  u zrnu
so,biber
 CAM01032
Na vatru stavljamo veliku tavu i dodajemo mljeveno meso bez ičega. Čim meso promijeni boju dodajemo ulje , crni i bijeli luk i pržimo ga nekoliko minuta dok ne omekša.
CAM01034
Potom dodajemo rižu i promiješamo. Ugasimo vatru i dodajemo slaninu i sir i dosta dosta loptica bahara. Posolimo i pobiberimo.
 CAM01030
Pripremamo  pekač . Odozdo stavljamo dva komada folije  u obliku krsta dosta velike  da prekriju pile .
 CAM01041
Peremo  dobro pile odozgo i unutra , pa ga rasporedimo u pekač. Napunimo ga sa smjesom. Ostatak smjese rasporedimo  oko pileta.
 CAM01044
U đezvi stopimo margarin pa potom dodajemo senf .  Namažemo pile odozgo. Istovrememo lijepimo  bahari na piletu i komade bijelog luka. Nemojte štediti bahari. Što više , to će biti bolji ukus i miris.
 CAM01046
Umotamo  folijom i dodajemo vodu okolo. Ne brinete se pile je zaštićeno folijom. Pečemo oko 12 sati na 120 stepeni cijelu noć. Sledeće jutro pile je gotovo , ukusno i mekano kao duša.
CAM01069
mala tajna 1 : svako domaćinstvo ima svoj recept za punjeno pile. Obično se dodaje suvo voće. mi , u mojoj kući godinama služimo ovu verziju.
mala tajna 2 : punjeno pile pravim samo jedan put godišnje , samo za Božić. Samo jedan put sam ga napravila drugi dan i mislim da sam pogriješila. Čak i ukus nije bio isti! Nekako neki recepti su toliko vezani sa događajima  i uspomenama  pa ne mogu da se uklope sa drugim trenucima.
mala tajna 3 : nije potrebno da dodate slaninu i kačkavalj. Stvarno ne utiču na ukus na poseban način.










Ovom prilikom ja bih htjela da vam poželim  Sretnu Novu Godinu i sve najbolje.Neka 2015 donose svakome šta god poželi! Vidimo se , uskoro!