11/8/13

LIKER OD VIŠANJA

  
KONAČNO JE SPREMAN!!!
cijelo sunce u vašim čašama !!!
 liker od višanja1

U mojoj porodici jedina osoba koja pravi liker je moja baka sa majčine strane. Njen liker ne može se uporediti ni sa čim! Boja fina , ukus lagan i istovremeno jak, karakterističan. Probala sam liker i kod drugih , ali nijedan nije bio  kao njen. Ili su  bili  jaki zbog alkohola ili su  bili potpuno tečni kao da piješ vodu. Njen liker je nekako gušći.
Dakle , prije 5 , 6 godina pitala sam je kako ga pravi. Procedura je laka ali treba strpljejne i … sunce !

Sastojci
višnje dovoljne da napunimu jednu staklenu flašu
400 gr šećera
malo vode
uzo ili  votka  ili rakija

 liker od višanja67
Dobro operemo višnje i sa njima napunimo jednu staklenu flašu, malo više od pola. bilo bi vama lakše da flaša ima široko grlo.
 liker od višanja78
U flašu uz pomoć lijevka dodajemo 400 gr šećera . Najverovatnije nećete moći staviti cijelu količinu šećera , jer višnje uzimaju mnogo prostora . Dakle,  stavite manje šećera i idućih dana dodajte i ostalo, tTakođe treba da stavite 3,4 velike kašike vode.Flašu ostavimo na suncu od mesec do 40 dana.  Poslije par dana višnje oslobađaju prostor , tako da možete staviti ostatak šećera . Svaki ili svaki drugi dan otvaramo čep , jer postoji velika mogućnost eksplozije. Takođe često mućamo.
 DSC02951
Poslije mesec dana višnje su ispustile svoju tečnost i konačno je došlo vrijeme da ih iscjedimo. Višnje naravno ne bacamo.Stavljamo ih u zamrzivač i koristit ćemo ih u budućnosti za kolače.

DSC02952
U ovom koraku je tajna. Moja baka vraća tećnost od višanja u flašu i napuni je uzom (vi možete koristiti ili rakiju , ili votku ili rum. Po mom mišljenju najbolja je kombinacija ruma i rakije , ili votke i ruma). To znači da svake godine njen liker nema isti ukus. Ako višnje ispustaju više tečnosti (npr. zrelije su) tada liker ima više ukus voća .U obrnutom slučaju, treba staviti više alkohola. Meni se ne sviđa alkohol i stavljam samo jednu malu čašicu rakije
 liker od višanja6

mala tajna 1 : meni se sviđa liker koji ima diskretnu količinu alkohola . dakle ja napunin dvije flaše sa voćem i ostavljam na sunce pa onda trebam samo jednu malu šolju alkohola!
mala tajna 2 : preko ljeta serviram liker sa ledom ,  zimi stavljam par kapi u čaj.
mala tajna 3 : ako želite staviti rakiju , po mom mišljenju ne treba da je stavite puno , jer daje likeru njen miris. Bolje da koristite alkohol koji ne miriše toliko. Ako budete staviti malu količinu (kao ja ), nije problem , ne osjeti se uopšte.
mala tajna 3 : pravite dovoljnu količinu. baš lako se troši.
mala tajna 4 : flaša koju ćete koristiti je strogo staklena. takođe u staklenoj flaši čuvamo i liker.
mala tajna 5 : ako imate maline , slobodno dodajte u flašu.

                                            PRIJATNO !!!!