22/3/13

Sutlijaš sa pudingom od vanilije i mirisom narandže

 sutlijas0
Primjetila sam da je sutlijaš postao vaš omiljeni recept i ne znate koliko mi je drago! Naša toliko poznata poslastica polako ulazi i u vašu kuhinju!Dakle, za vas danas spremam drugu verziju  sutlijaša , koja je  FENOMENALNO UKUSNA. Miris narandže u kombinaciji sa pudingom vodi poslasticu u novi sokak ukusa. Iskreno da vam kažem , ne znam koja verzija je bolja, ova tradicionalna što sam već stavila na blog ili  nova. Ostavi ću odgovor za vas. Probajte i recite mi!

Sastojci
1 šolja pirinča – oko 200 gr
2 1/2 šolja vode
1 puding od vanilije – ja stavljam puding od vanilije bourbon od aleve
kora od jedne narandže
1 litar mlijeka
12 -15 velikih kašika šećera
sutlijas
Skuhamo rižu , i kada je gotova iscijedimo vodu.
sutlijas2
Na rižu stavljamo mlijeko (odvajamo oko 100 ml) i skuhamo zajedno.  
sutlijas3
Izrendamo koru od jedne narandže i stavljamo je u mlijeko.
sutlijas1
100 ml mlijeka koje smo odvojili promiješamo dobro sa pudingom.
sutlijas4
Kada je mlijeko skuhano dodajemo šećer . Njegova količina zavisi od vašeg ukusa. Ja stavljam oko 14 velikih kašika i dosta slatko ispadne . Mislim da ovom slatkom odgovara šećer.
sutlijas5 
Onda sipamo smjesu  od mlijeka i pudinga. Ostavimo još malo da se skuha , skidamo sa vatre , ostavljamo sa strane da se malo ohladi, i rasporedimo  u posudu. Stavljamo sutlijaš u frižider par sati prije nego što uživamo u njemu!!!
sutlijas76
mala tajna 1 : recept je moj. Godinama i godinama pravim sutlijaš i mislim da sam već postala profesionalac!!! :)))) Dakle ovaj put sam sigurna da  sam uspjela napraviti najbolju kombinaciju. Svi koji su probali ostali su bez riječi. 
mala tajna 2: sviđa mi se da koristim puding od vanilije bourbon (od aleve) a ne bilo koji običan puding od vanilije. Rezultat nije isti.
mala tajna 3: sutlijaš se servira sa dovoljnom dozom cimeta. Međutim ovaj put ga nisam stavila. Mislim da je ova verzija i sama dosta aromatizovana, a za cimet ne ostavlja prostor.

                                           SRETNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!