14/10/15

Torta sa mousse od jogurta , kupine i oraha


Lagana ali kalorična….
DSCN0635

Sviđa mi se ideja da iskorištavamo sve što nam daje priroda, da ne propuštamo ništa da bude izgubljeno. Prije nekoliko dana šetali smo se sa sinom i primjetila sam da skoro svaka bašta u Kotor Varošu ima stablo dunja puno sa  finim , velikim , mirisnim dunjama , koje su propustili da padaju i iste propadaju. Počela sam da se pitam da ukoliko ih ne trebaju , što su ih uopšte posadili ili što ih ne daju nekome ko ih treba ili zna da nešto napravi od njih . Sa dunjama se pravi fino , mirisno slatko , čak i liker.
Stvarno mi je bilo  žao da  vidim  zemlju punu  opalih dunja a ja da hoću nešto da napravim od njih i da ih nemam…
Dakle , do sada nisam bila sretna sa dunjama ali nije se desilo isto i sa kupinama. I ove godine ih je bilo stvarno svukuda.Iako smo bili stvarno zauzeti sa bebom , uspjeli smo nabrati par kilograma. Napravila sam sok i  zamrznula sam jedan dio da ih imam u toku godine za kolače. Nisam imala dovoljnu količinu za pekmez , ali još uvijek imam par teglica od prošle godine.
Kupine su veoma bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Istovremeno su visoke antiksioditative i nutritivne vrijednosti  i ono što je bitno   siromašne su sa kalorijima .Ja sam od njih napravila jednu laganu tortu sa mousse od jogurta , ali torta , kao i svaki kolač nažalost je kalorična…...
Sastojci
za biskvit
1 pakovanje petit keksa
1 šolja zobenih pahulica
3 s.k mlijeka
120 gr margarina (sobna temperatura)
4 s.k šećera u prahu (po želji)
malo likera
šaka oraha

Fil
500 ml slatke pavlake
400 ml kisele pavlake
500 gr  kupina
par kašika šećera u prahu

Dekoracija
kupine , bijela čokolada , orasi , mrvljeni keks
 
DSCN0545
Izmrvimo keks i zobene pahuljice.
 
DSCN0546
Keks, margarin ,  mlijeko i liker  izmiješamo u kompaktnu masu.  Ako mislite da nije dovoljno slatko , dodajte i par kašika šećera u prahu.Potom dodajemo jednu šaku oraha.
DSCN0552
Izručimo smjesu u kalup za  torte , poravnamo malo i pečemo u rerni na 120 C oko 8 minuta. Dok se peče biskvit , pripremamo kupine, kuhamo ih na  laganoj vatri dok nestane tečnost. Ja ne odstranjujem sjenke ne smetaju mi. Probajte ih , ako hoćete da su malo slađe , dodajte malo šećera. kada se upije tečnost skidamo ih sa vatre i ostavimo sa strane da se ohlade.
DSCN0558
U odgovarajuću posudu umutimo jogurt , koji treba da bude hladan direktno iz frižidera. Isto postupamo i za slatkom pavlakom. Potom jogurt sipamo u posudu sa slatkom pavlakom i sve to pomiješamo.Opet probajte i popravite slast po želji. 
DSCN0561
Ohlađenu smjesu sa kupinama sipamo u mousse od jogurta. Ja sam odvojla jednu trećinu jer sam htjela dekorisati sa njom. Ako nećete dekorisati , slobodno sipajte cijelu smjesu.
 
DSCN0568
Rasporedimo fil.
 
 DSCN0581
Potom dekorišemo po želji . Ja sam dekorisala sa ostatak kupina , bijelom čokoladom ,  malo oraha i malo keksa. 
 
DSCN0628
Servirala sam i poželila sam mužu ΄΄Sretan ti rodjendan ΄΄ali nisam mu pjevala ΄΄Danas nam je divan dan…΄΄
 
mala tajna 1 : u takvim kolačima često se koristi želatin i ako stvarno ne razumijem zašto. mousse od jogurta niti curi, niti treba da se stegne. Smjesa od voća ako se kuha malo više na laganoj vatri upije tečnost i ne treba neko drugo srestvo . Za mene želatin u tom slučaju je jedan sastojak više, koji ne nudi ništa.
mala taja 2 : torta treba da se potrošiti u roku od 3 , najviše do 4 dana jer ima slatka pavlaka koja ne može stajati dugo vremena.
mala tajna 3 : ako ne volite zob , slobodno je izostavite . Onda prilagodite ostale sastojke.
mala tajna 4 : takođe možete izostaviti i pečenje u rerni. Meni se sviđa. nekako daje hrskaviji rezultat.
mala tajna 5 : takvi kolači baš mi se sviđaju , jer se prave brzo i bez mukeΓελαστούλης
 
                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!