1/1/17

Melomakarona ljubavi !

Za novu godinu

DSCN2107_thumb1

Htjela sam da objavim ovaj recept mnogo ranije ali nisam stigla. Mislim da je to već poznato…

Dva su naša tradicionalna božična kolača : melomakarona i kurambjedes. Kurabjedes u ovom blogu nećete naći , jer uvijek probam kolač prvo ja pa ga onda   objavim a ovaj kolač jednostavno ne volim… Ali  melomakarona obožavam. Melomakarona su posni kolači , i konzumiramo ih prije Božića , u toku posta. Poslije Božića oni koji ih vole mogu da uživaju u ukusu kurabjea koje sadrže maslac.

Ako odlučite da pravite ovaj recept , dobićete fantastične melomakarone. Ali pazite , pratite recept kako se daje i pazite na  vrijeme pečenja.

 

Sastojci

1 šolja maslinovog ulja (ili po pola sa suncokretovim)

1/4 šolje šećera

pola šolje konjaka (ili ruma)

1 šolja svježeg soka od narandže

1 kašičica sode bikarbone koju ćete rastopiti u soku od narandže

1 puna kašičica cimeta

1/2 kašičice  karfičica

2 šolje griza

2 1/2 šolje brašna

 

sirup

1 šolja meda

1 šolja šećera

1 šolja vode

štapić od cimeta

par komada karfičića

par kapi soka od limuna

kora od jedne narandže

 

i još

malo meda , malo oraha

 

 

DSCN2033_thumb2

U jednu posudu pomiješamo sve sastojke osim griza i brašna i kašikom promiješamo lagano dok se ne istopi šećer. Potom dodajemo griz, pa onda brašno. Dobićete mekano tijesto.

DSCN2054_thumb2

Oblikujemo male loptice i rasporedimo ih u tepsiju obloženu  papirom za pečenje.

DSCN2056_thumb2

Viljuškom prituskeno svaku lopticu kao što se vidi na slici i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni 20 - 25 minuta. Kad je gotovo izvadimo tepsiju odmah  i ostavimo je  sa strane da se potpuno ohladi.

DSCN2041_thumb2

Pripremamo sirup. Sve sastojke sirupa kuhamo 3 minuta od momenta ključanja vode.

DSCN2068_thumb2

Odmah prelijevamo tepsiju sa melomakaronima i ostavimo ih da upiju tečnost. Povremeno ih okrenemo sa jedne i druge strane.

DSCN2085_thumb2P

Rasporedimo melomakarona u tanjir ,gdje ćemo ih držati. Na svaki  komad prelijevamo  par kapi meda, pa odozgo pospemo krupne orahe.

DSCN2104_thumb2

DSCN2097_thumb2

 

 

mala tajna 1 : ova doza daje oko 25 komada.

 

mala tajna 2 : ne treba da ih pečete više od 25 minuta , jer ako se stegnu neće upiti tečnost i ostaće tvrdi kao biskvit.

matla tajna 3 : nikada nemam štapić od cimeta i dodajem pola kašičice cimeta u prahu.

malta tajna 4 : ako imate maslinovo ulje , bolje da ga koristite. Grci vjerujemo da igra glavnu ulogu za lijep rezultat

mala tajna 5 : Uvijek sam se pitala kako u poslačistarcima lijepo stoje orasi nad melomakaronima i nikako da skontam. ΄΄ Tajnu ΄΄ mi je otkrila prijateljica čiji je otac poslastičar ali već dugo je u penziji tako da se neće naljutiti Smile.

mala tajna 6 : držimo ih van na  sobnoj temperaturi.

 

    Dragi moji čitaoci i ljubitelji grčke kuhinje još jedna godina nas pozdravlja i stoji  pred našim vratima. Nadam se da će svima nama Nova Godina donijeti svako dobro. Svima želim sretnu , kreativnu i uspješnu 2017. godinu

 

                                    Καλή χρονιά με υγεία , χαρά και αγάπη.