21/7/14

Batzina


Pita sa tikvicama i kukuruznim brašnom!
 CAM02201
Jedan moj prijatelj je chef . On iz djetinjstva znao šta hoće da bude. Poslije gimnazije, nimalo nije gubio vremena a išao je u privatnu školu da uči kulinsrske tajne. Danas radi u velikim hotelima u Atini i na ostrovima i smatra se dobrim i uspješanim chef.
Sviđa mi se da pričam sa njim posebno kada smo sami , jer dijelimo istu ljubav za hranu. Ako nam se pridruže drugi  , gledaju nas malo čudno jer je dosadno da  nas slušaju kako pričamo o receptima. Poslednji put kad sam ga vidjela , pričali smo o novoj orijentaciji  koja polako polako ulazi u hotele. Izgleda da bacamo nazad naš iskompleksiran stav da turisti hoće svoje  a chefovi tek su počeli da prave više tradicionalne tanjire turistima  , nešto što je iznenada dobilo pozitivne komentare.   Naravno ono što mi nazivamo tradicionalna kuhinja, npr. imamo bezbrojne tanjire osim musake, grčke salate i uza!
Batzina je jedna tradicionalna i vrlo jeftina pita  sa tikvicama, koja se pravi u središnjem dijelu Grčke. Sada su tikvice u sezoni.Ovo nevjerovatno ukusno povrće igra glavnu ulogu u dosta recepata. Ne vjerujem da postoji domaćica da ne prži tikvice ili da ne pravi brze pite bez jufke. Jedna takva pita je i batzina , koju Stavros pravi sa kukuruznim brašnom i sa tako malo sastojaka !To se uklapa sa tim što je Grčka  siromašna zemlja i to se vidi i u našoj kuhinji. Što manje , to bolje.


Sastojci

5 tikvica – 5 šolja rendanih tikvica otprilike
50 ml mlijeka
100 ml ulja
3 jaja
2  šolje kukuruznog brašna
300 gr sira fete (može i više)
oko 100 gr margarina

 Φωτογραφία1010
Izrendamo tikvice i ostavimo ih u cjediljku da ispuste tečnost . Povremeno ih dobro ocjedimo rukom.
Φωτογραφία1011
Φωτογραφία1013
U jednu posudu umutimo jaja sa uljem i mlijekom pa onda dodajemo tikvice. Promiješamo dobro. Kako miješamo tikvice pustaju tečnost tako da na kraju dobijemo jednu rijetku smjesu i ako recept nema puno mokrih sastojka. Dodajemo i kukuruzno brašno i promiješamo.
Φωτογραφία1014
Potom dodajemo fetu u krupnim komadima i lagano miješamio. U ovom koraku ne miješamo puno jer ne želimo da  se feta izgubi u smjesi.
 Φωτογραφία1017
Rasporedimo pitu u veliku tepsiju, namažemo  margarin u komadima odozgo  i pečemo na prethodno zagrejanoj rerpi oko pola sata.
 CAM02184
to je to !

mala tajna 1 : po chefu , batzina ima samo jednu i jedinu tajnu : treba da se peče u velikoj tepsiji tako da ne bude debela.
mala tajna 2: obično svagdje u našoj kuhinji se nalazi peršun ili barem kopar. Batzina nije uopšte aromatizovana sa tim biljkama tako da ne upadnete u iskušenje da ih stavite.
malta tajna 3 : obično ovakve tradicionalne  pite sadrže oko pola kilograma sira. Razlog za to je da je svaka kuća u starim vremenima držala stoku i mlijeko i sir su bili dovoljni.  Današnja kriza ograničila je čak i tradiciju:))
mala tajna 4: kada me pitaju odakle sam , obična prva reakcija i riječi su : Uzo , salata, muzaka.. i baš me nerviraju jer naša kuhinja je toliko bogata kao i naša istorija. Nažalost turisti potpuno  pogrešno misle da ako su pojeli musaku ili su zigrali sirtaki , da su stručnjaci u grčkoj kulturi. Ne bi bilo zanimljivo sledeći put , da naručite npr retsinu (jedna vrsta potpuno jeftinog vina) a ne uzo, umjesto giros da probate  skepasti (giros je ali kao pizza) i uz kafu da kupite tsureki (možete da ga nađete u svim supermakretika i nije uopšte skup)!?

                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!