14/6/14

Torta sa jagodama i filom od jogurta


Sa jagodicama iz Slatine !
CAM02015 
    Jagode su kraljice voća u Bosni , jer se uzgajaju na široko  u ovim krajevima. To naravno ima uticaj na cijenu. Jagode su poprilično jeftine i naravno to daje svima nama slobodu da ih mnogo koristimo u kuhinji  kada su u sezoni. Jedna mala šetnja na pijacu ovih dana može lako to da dokaže , jer slabo možes da vidiš da se ne kupuje par kilograma u kesama  nego  samo na gajbu. Od jagoda domaćice prave fine kolače , sokove , pekmez.
    Išla sam na pijacu po jagode i imala sam priliku da pričam sa prodavačima. Kukali su! Ove godine zbog poplava narod sumnja i ne kupuje kao prošlih godina. Ipak sve jagode na pijaci se krištene da su iz Slatine i toliko lako preskočili smo sumnje! Nikako da se naviknem na takvu mudrost , za koju do sada sam mislila da je samo grčka , ali čini mi se da je balkanska !
   Ja stvarno ne znam odakle su nam došle jagode koje sam kupila , ali barem pobrinula da imaju lijep izgled i  lijepu boju. Nisam izgubila vrijeme , jer su zaista osjetljive i ne mogu stajati više od par sati na sobnoj temperaturi niti više od jednog dana u frižideru . Odmah sam prionula na posao da ih transformišem u jedan lijep , zdrav i ukusan kolač u kojem smo svi uživali ovih toplih dana!

Sastojci
1 šolja šećera
pola margarina
1,5 šolja brašna
3 jaja
1 šolja jogurta
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećer
malo sode bikarbone
 
fil
400 ml jogurta sa ukusom jagode
200 ml slatke pavlake
 
oko 15 svježih  jagoda
 

















Φωτογραφία0872
Φωτογραφία0875
Mutimo šećer sa margarinom par minuta pa onda dodajemo postepeno jaja miksajući neprestano. Potom dodajemo jogurt  i vanillin šećer. Poslednje dodajemo brašno pomiješano sa praškom za pecino i sodom.
Φωτογραφία0880
Φωτογραφία0881
Smjesu podijelimo u dvije tepsije (20cm). U jednu tepsiju rasporedite na površini 5-6 velikih jagoda . Ako su velike bolje da ih isječete u komade , ako su manje slobodno ih stavite čitave. Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 mnuta na 180 C . Kada je kora gotova izvadimo je iz rerne i zaboravljamo tepsije sa strane da se potpuno ohlade.
Φωτογραφία0884
Pripremamo fil . Jogurt umutimo sa šlagom (treba da su obadva hladna) a potom dodajemo još 5-6 isječenih jagoda.
Φωτογραφία0886
Koru sa jagodama stavimo prvo i filujemo je sa dovoljnom količinom jogurta.
Φωτογραφία0887
Odozgo stavimo drugu koru. Premažemo odozgo i sa strane jogurtom. Ostatatkom jagoda ukrašavamo tortu.
Φωτογραφία0889
Vraćamo tortu u frižider i čekamo najmanje 2 sata prije nego što osječemo prvi komad. Od kada počnemo da je sječemo ne završavamo dok ne ostane ni mrvica:))
CAM02024
Poslužite se !!

mala tajna 1 : bilo bi bolje da namažete jadode sa brašnom prije nego što ih stavite na koru.
mala tajna 2 : možete da koristite 1 pleh umijesto 2 ali u tom slučaju trebate sjeći koru.

                                   PRIJATNO!!!