24/11/16

Brzi kolač sa keksom , kremom i kompotom ….brži ne može biti,


DSCN1758

U zadnje vrijeme sve više i više kukam da nemam vremena i stvarno sam preumorna ! Nekada mislim da sam na ivici sloma živaca … Čini mi se da je kriv ovaj ograman mesec koji je savladao nebo ovih dana i utiče negativno na škorpiju! Nema veze … preživjeću i ovaj put , ali kad sam umorna baš mi se jede kolač.
Ovaj kolač sam napravila ovoga leta , ne znam ni ja koliko puta. Nekada sa kompotom nekada sa svježim voćem. Mada , sa kompotom je malo lakši. Brz  (rekli smo da nemamo vremena) , osvežavajući (jer trebamo energiju ), lagan i nekaloričan (posebno ako koristite mlijeko sa manje masnoće). Ja ga obožavam!

Sastojci
jedno malo pakovanje petit keksa
malo mlijeka

za kremu
1 litar mlijeka
2 kesice pudinga sa ukusom vanilije
4-5 s.k šećera

preliv
1 kompot od breskava
1 kesica želatina

DSCN1719

Prvo pripremamo preliv. Izmjerimo sirup od kompota. Od jednoga kompota ja sam dobila malo više od jedne šolje  i napunila sam drugu šolju vodom. Dakle ukupno na vatri stavljamo oko 500 ml tečnosti da se kuha ali da ne proključa. Potom sipamo želatim , koji smo mutili sa vodom par minuta. Skinemo sa vatre i ostavimo sa strane  dok ne dobije odgovarajuću gustinu.
DSCN1727
Istovremeno na drugu ringu šporeta stavljamo jedan litar mlijeka da se kuha , odvajajući oko 100 ml u koje ćemo zamijesiti sadržaj kesice pudinga i šećer. Kada je mlijeko kuhano sipamo ostatak  mlijeka sa pudingom i pomiješamo . Kada se krema zgusne ostavimo sa strane da se malo ohladi.
DSCN1725
U kalup rasporedimo jedan sloj keksića koje smo potopili u malo mlijeka.
DSCN1731
Kremu preliti preko biskvita.
DSCN1736
Na kremu slažemo prepolovljene  breskve od kompota. Na kraju rasporedimo kremu sa želatinom. Stavljamo u hladnjak da se stegne.

DSCN1760
Ostavite kolač u frižideru par sati da se ohladi pa ga onda isiječete i uživate !

mala tajna 1 : kremu sa želatinom ne treba staviti odmah na kolač nego sačekati malo da dobije odgovarajuću gustinu.
mala tajna 2 : umjesto kompota od breskvi , mozete koristiti kompot koji vam se sviđa. Takođe je ukusan sa ananasom i sa jagodama. Provjereno !!


                                              ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!