26/10/12

Omlet sa paradajzom – strapatsada

Μια στραπατσάδα , αλλά τι στραπατσάδα!!!





Jaja su namirnica koju uvjek imam u mom frižideru.Takođe kada ne znam šta da pravi za ručak ili nemam vremena a trebam da napravim nešto na brzinu , ona su uvjek riješenje. Kuvana jaja , jaja na oko , omlet sa sirom i šunkom, jaja su uvjek jako ukusna!!!!!Za danas predlažem da probate  jaja sa paradajzom. Po meni ovo je najbolji način da uživam u ukusu jaja. Jedina mana je ta što ne mogu da se prave ovako tokom cijele godine , nego samo u toku ljeta jer za recept trebamo zreli paradajz.  Na grčkom ovo jelo se zove strapatsada (στραπατσάδα). Ovdje (u Bosni) koliko ja znam ovaj specijalitet nije poznat. Bilo ko od vas ako bude odlučio da proba , neće se razočarati. Samo mora da požuri jer paradajz prolazi.




Sastojici



4-5 jaja

2 velika paradajza.

1 paprika

Malo ulja

So – biber - Origano
 


Stavljamo dva paradajza u blender da bi dobili kašu. Stavljamo ulje u tigan i dinstamo isječenu papriku. Dodajemo kašu , posolimo i pobiberimo . Pržimo dovoljno tako da na kraju imamo sok bez mnogo tečnosti .


Istovremeno u jednoj posudi  razbijemo jaja i dobro ih izmutimo.

Čim paradajz bude spreman i nema mnogo vode , dodajemo jaja. Promešamo dobro.


Serviramo na tanjir i dodajemo origano. Ovako pripremljena jaja se jedu i vruća i hladna.

Prijatno !!!!!