19/11/12

Jednostavna karbonara.. ali lažna


Možda nije originalan recept , ali ima original ukus …

DSC01046
Svi mi koji volimo tjesteninu znamo da je karbonara zaista ukusan sos. Ja sam tražila pravi italijanski recept , nisam ga uspjela naći . Neki je prave sa vrhnjem , neki sa pavlakom. Meni se ne sviđa ni jedan ni drugi način. Inače izbjegavam koristiti vrhnje a pavlaka mi se ne dopada. Naravno ovo nisu razlozi da ne uživam u karbonari.Tražila sam drugačiji recept i našla sam ga, isprobala i pružam vam ga od srca. Po mom mišljenju ova karbonara je light i nije ništa manje vrijedna u poređivanju sa originalnom karbonarom.
Sastojci:
Špagete 1 šolja mlijeka2-3 velike kašike gustina 200 gr izrendanog sira (gauda ili nešto slično)100 gr šampinjona 100 gr šunke ili jedna viršla
DSC01033
Stavljamo špagete da se kuhaju (možete koristiti bilo koju vrstu).Kada su gotove, iscjedimo vodu i čuvamo  jednu šolju.
DSC01037
U jednoj šerpi stavljamo šolju vode zajedno sa jednom šoljom mlijeka da se kuha. Dodajemo šampinjone i šunku. Kada počinje da se kuha , stavljamo gustin koji smo mao prije promješali sa malo vode. Kada se smijesa počinje gusnuti , promiješamo dobro i skidamo sa vatre.
DSC01042
Promješamo tjesteninu u sosu i dodajemo sir.
DSC01044
Mala tajna : lažna karbonara je fina i lagana. Jedina mana je što je morate služiti odmah.

Pile sa makaronama!!!

 

Ένα κοτοπουλάκι διαφορετικό από τα άλλα!
Pile drugaćije od ostalih !!
PILE SA MAKARONAMA15             
Piletina je moje omiljeno meso (to već znate J)). Često ga pravim na različite načine. Međutim, u Banjaluci ne mogu da nađem jedan sastoj koji često koristimo mi u Grčkoj. On se zove kritaraki, a to je neka vrsta makarona ali izgleda kao riža. U našoj kuhinji često se pravi meso sa kritarakiem. Stalno sam ga tražila u Banjaluci ali nisam uspjela da ga pronađem.S obzirom da sam dobra djevojka , našla sam drugi izlaz! Umjesto kritarakia koristila sam makarone ali one sitne.
Ako vi možete naći kritaraki , napravite ovo jelo, sa njim. Ako ne možete , u super marketu uvijek imaju makarone !! Jelo je SUPER ako želite da pravilno ugostite vaše prijatelje!!!!
Sastojci
Pile
300 gr sitnih makarona
1 mrkva
1 crni luk
2 velike kašike soka od paradajza
1 čaša vina
Malo ulja
So-biber – crveni biber
 PILE SA MAKARONAMA1
Operemo pile , stavljamo u pekač , posolimo, pobiberimo, zalijevamo uljem i vinom i pečemo ga.
    PILE SA MAKARONAMA5  
Isječemo dobro crni luk i mrkvu. Ja umjesto toga napravim nešto kao knor kocke i zaledim ih pa ih koristim kada je meni protrebno. Knor kocke se sastoje od mrkve, crnog luka, prasa i peršun. Oko 30 minuta prije nego što je pile gotovo , dodajemo makarone. Posolimo ih i pobiberimo dodajemo sok od paradajza , kocke , i malo vode (oko jedne čaše) .
PILE SA MAKARONAMA7
Nastavljamo peći dok makarone nebudu gotove. Ako zelimo izrendamo kačkavalj i dodajemo malo prije kraja.
 PILE SA MAKARONAMA11
Prijatno!!