22/11/12

Pečene Jabuke


Alternativa dimenzija ..
Μια άλλη διάσταση ..
pecene jabuke5
Jabuke su kraljice jesenjeg voća. Ukusne su i lagane a ovdje ih svi imaju. Ja sam imala dvije kese divljih jabuka , dugo su stajale i počele su da propadaju. Žao mi je bilo da ih bacim,  nisan imala vremena (niti sam bila raspoložena, da budem iskrena) da pravim kolač , da radim sa  brašnom, da perem tanjire i šta sam mogla drugo da uradim , pripremila sam pečene jabuke, dakle  izvolite recept za vas.
 Sastojci:
10 svježih malih jabuka
2 velike kašike oraha
2 velike kašike bundeve
3 velike kašike šećera
3 velike kašike meda
1 vanilin šećer
malo ruma
2 kašike cimeta
pecene jabuke1  Ogulimo jabuke , operemo ih  i nožem pažljivo im izvrtimo sredinu.
pecene jabuke3
U jednu malu posudu stavljamo sve ostale sastojke.
pecene jabuke4 Kašikom stavljamo u sredinu svake jabuke smjesu. Jabuke stavljamo u jednu malu tepsiji (ja sam koristila kalup).Pečemo na temperaturi od 180 C oko 40 minuta otprilike. U sredini pečenja kašikom prelijevamo umak po jabukama.
 pecene jabuke
Mala tajna : možda pečene jabuke nisu pravi kolač , ali njihov ukus nije ništa manje od toga.
Mala tajna 2 : možete se po želji igrati sa količinom sastojaka.
Mala tajna 3: posle ručka običaj je da serviramo kolač. međutim mislim da serviranje pečenih jabuka uvijek prijatno iznenadi . Probajte , nećete ništa izgubiti..
Prijatno!!!

Brza Sirnica

 
τυρόπιτα εύκολη και γρήγορη.
clip_image002
Mi Grci volimo različite pite : sa sirom , sa mesom , sa špinatom. U mojim krajevima pravimo pite. Uglavnom žene razvijaju jufke. Tako postižu bolji rezultat i ukusnije jelo. Međutim, kada želimo nešto na brzinu , mala sirnica je odlična idea. Sa njom možemo počastiti goste , koji dolaze a javljaju se u poslednji trenutak. Skoro da je teže da objasnim kako se pravi nego da je napravim. Ko je od vas napravi prvi put, sigurno će je napravi ponovo. Ajde da vidimo , kako se pravi.
Sastojci:
Lisnato Tijesto
1 šolja sira fete (može i više, zavisi od vašeg ukusa)
2 velike kašike jogurta
2 velike kašike mladog sira
So i biber (po želji)
Malo brašna za razvijanje tijesta
sirnica1
U jednu posudu stavljamo zajedno: sir , jogurt i mladi sir pa sve to dobro promješamo.
sirnica2 
Razvijemo tijesto.
sirnica3 
Stavljamo smjesu na tjesto.
sirnica4
Hvatajući rukama sa jednog i drugog kraja sve urolamo.
sirnica5
Stavljamo na tepsiju , praveći krug.
sirnica6
Nastavimo sve dok ne završimo sa rolanjem.
sirnica7
Prijatno!!!