20/2/14

TART SA PRAZILUKOM I SIROM


Ukusno iz scra prirode !!!!!
tart sa prazilukom
Čini mi se da je praziluk  pogrešno shaćen! U nekim krajevima je poznat i omiljen a  u nekim drugim je potpuno izbačen iz ishrane i ako kao povrće  nije uopšte osjetljiv , lako se uzgaja i može se brati od jeseni skroz do proljeće. Ima blagi ukus , slađi od luka i naravno ne grize za oči!Imam osećaj da u Bosni je potpuno zaboravljen na ladicama supermarka  i na klupama  pijaca.  Nikada nisam vidjela baštu da ga ima i još čudnije nikada nisam vidjela nekoga da ga kupuje!
Većina misli da se može  zamijeniti sa  lukom , jer pripadaju  istoj porodici. Ali praziluk može da se tretira i kao luk , dodatni sastojak   za ukus(npr u zeljanici )  ili sam kao povrće . Imamo fantastična jela sa prazilukom , kao što je prasoselino (tradicionalno jelo sa svinjetinom i prazilukom , uskoro ako Bog da ). 
Danas vam serviram jedan tart sa prazilukom i sirom.

Sastojci
1  komad lisnatog tijesta
2 praziluka
1 crveni luk
100 gr sira fete
100 gr žutog  sira
1 šolja mlijeka
2 jaja
3 velike kašike kukuroznog brašna
1 velika kašika brašna
malo ulja
so, biber

  Φωτογραφία0578
Praziluk dobro isperemo  i odstranimo tvrde ili pokvarene listove. Isječemo ga u komade pa ga stavljamo u blender da se isječe na sitnije komade. Dinstamo ga na ulju  zajedno sa crnim lukom oko 12 minuta ili dok  ne omekša.
Φωτογραφία0586
Kada je gotov skidamo ga  sa vatre .Po želji možete dodati i malo slanine.(ja sam dodala malo isječene čajne kobasice, čisto za ukus ).Začinimo po želji.
Φωτογραφία0583
Pripremamo rijetku smjesu sa mlijekom u kojoj su razmućena jaja. U mlijeko dodajemo  brašna i  sir krupno iscječen  . Promiješamo. Probamo ukus i žačinimo ako je potrebno.
Φωτογραφία0590
U podmazan pleh stavimo lisnato tijesto i na njega   praziluk. Po praziluk sipamo  pripremljenu smjesu. Pleh stavimo u rernu da se peče oko 40 minuta na 220 C.
CAM01270
To je to !!!!

mala tajna 1 : kada sipamo mlijeko bolje da ga lagano promiješamo jer brašno  ostaje  na dnu.
mala tajna 2 : ako stavljate  slaninu bolje je da je stavite malo ranije , prije nego što skinete tiganj sa vatre.

                              Prijatno !!!!!!!!!!!!!!!!